Започва кинофестивалът в Кан

6212
Започва кинофестивалът в Кан
Най-престижният фестивал за филмово изкуство ще се проведе за 65-ти път

От днес започва 65-тото издание на най-престижния филмов фестивал в света – този в Кан. Тази година в рамките на 12 дни ще бъдат представени 91 филма от близо 30 страни.

Гости на фестивала ще бъдат едни от най-известни лица на киното като Никол Кидман, Брад Пит, Марион Котийар, новото поколение на Зак Ефрон, Робърт Патинсън и Кристен Стюарт, а също Ева Мендес, Бил Мъри и Шон Пен, които ще обсипят Лазурния бряг със звезден прах.

Откриват кинофестивала в Санта Барбара

Филмът "Скъп другар" (Darling Companion) на режисьора Лорънс Каздан ще бъде прожектиран днес на откриването на 27-ия Международен кино...

Величията на филмовото изкуство ще изкачат едно по едно всяко стъпало от общо 24-те, които днес ще бъдат покрити с митичния червен килим под портрета на Мерилин Монро, официален афиш на фестивала тази година, въпреки че тя никога не е присъствала на такъв.

Церемонията по откриване на фестивала ще води актрисата Беренис Бежо. "Признавам, че не си давах сметка за големината на задачата, идвайки тук, (...) направо е страшно като си помислиш, че разполагаш само с минута и половина, за да откриеш фестивала, да кажеш на хората, че са добре дошли", казва съпругата на Мишел Азанависюс, режисьор на култовия филм "Артистът", който обра тазгодишните награди Оскар. Именно черно-бялата лента бе дебютът на Бежо, в която тя играе главната женска роля и с която започна кариерата й в Кан миналата година.

Председател на журито е италианският режисьор Нани Морети, а Кан Тиери Фремо, директор на института "Люмиер" в Лион и председател на селекционната комисия на фестивала, обеща различни изненади и хрумвания в 22-та филма, които ще участват в официалната надпревара.

През следващите дни програмата на фестивала ще покаже на публиката силното завръщане на Латинска Америка с многоочаквания филм "На пътя" на бразилеца Валтер Салес, върволица от кинематографични адаптации на литературни творби, Марион Котийар, която за първи път ще участва в състезанието с филма на Жак Одиар "От ръжда и кости", появата на Австралия и на аборигенското кино ("Сапфири"), по-скромното присъствие на Азия и по-силното на Америка...

Кинофестивал за късометражен филм в YouTube

YouTube обяви конкурс в интернет за късометражни филми, като десет финалисти ще бъдат изпратени на кинофестивала във Венеция. Победител...

Филмът, с който ще бъде открит фестивала, е "Кралството на изгряващата луна" на режисьора Уес Андерсън.

Като че ли големият победител на миналогодишния фестивал в Кан се оказа американското кино в лицето на „Дървото на живота” на Терънс Малик (филм, който както знаете очакваме с огромен интерес), спечелил Палмата, Кирстен Дънст, която бе отличена за ролята си в „Меланхолия” на Ларс фон Триер, и Николас Виндинг Рефн, който спечели наградата за режисура за филма си „Drive”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com