Община Шумен загуби поредно дело, обмислят дали да обжалват

1927
Община Шумен загуби поредно дело, обмислят дали да обжалват

Община Шумен трябва да плати 960 хил. лв. за направени от концесионера на Летния театър и комплекс “Фабулис” подобрения, е постановил Шуменският окръжен съд.

Съдебното решение е получено този понеделник, като днес да се реши дали да се обжалва пред по-горна инстанция кметът Любомир Христов събра общинските съветници от Правна комисия. Покани и журналисти.

Община Шумен си купува 10 нови автомобила

10 нови автомобила ще закупи Община Шумен. Това стана ясно от обявената обществена поръчка от администрацията. Автомобилите са за нужди...

За емоционалното заседание в зала 203 на кметството присъства и адвокатът на общината по това дело Валентина Велева. Тя обясни, че договорът за концесия е добър, но е бил обезсилен по-късно с промяна в Закона за концесиите, информира Shum.bg.

Адв. Велева каза още, че адвокатите на спечелилата делото фирма – „Добруджа билдинг” ЕООД, вчера са предложили споразумение за разсрочено плащане, при условие, че общината не обжалва.

“Затова съм ви поканил, за да решим заедно какво да правим – обжалваме или не, преговаряме или не преговаряме”, каза кметът Любомир Христов, като добави, че за него е необяснимо, че откакто е станал кмет, общината губи всички дела.

“Сега става въпрос за един милион, имаме сключено извънсъдебно споразумение за разсрочено плащане на 4,8 млн.лв за сметището и всяка година трябва да даваме по 1,2 млн. лв, преди два дни имаме пак загубено дело за бараката до Езиковата гимназия за 38 хиляди лева, днес си теглят парите. Чакам решение... Как ще ги плащаме тези пари?”, заяви кметът.

Бюджетът на община Шумен ще бъде актуализиран

Ниските приходи на Община Шумен от продажба на земи и сгради през деветмесечието налагат актуализация на бюджета. Това стана ясно от ду...

Припомняме, че концесията с фирма “Вариант 6” АД за Летния театър бе развалена през 2010-та, заради системно неизпълнение на клаузите по договора. Фирмата заведе частичен иск за подобренията на стойност 26 хил.лв и го спечели. После заведе второ дело за малко над 500 хил.лв, по което община Шумен плати само 100 хил.лв заради прихващане по насрещен иск. Последното дело вече бе заведено от добричката фирма „Добруджа билдинг”, с която “Вариант 6” е сключила договор за цесия.

Обжалването на настоящото дело ще струва около 18 хил. лв.

Проф. Добрин Добрев предложи да се заведе насрещен иск за лошо стопанисване и за вреди. Даниела Русева настоя пък занапред при сложни дела общинските юристи да уведомяват правна комисия, за да се обмислят по-добре защитните стратегии. Метин Джамбазов предложи да се даде малко време да се запознаят юристите с решението на съда и след няколко дни да се съберат отново.

Велева обясни, че няма време, представители на спечелилата делото фирма имат уговорка за среща днес в 14,30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен