Отмениха решението за обявяване на ТЕЦ-Шумен в несъстоятелност

15724
Отмениха решението за обявяване на ТЕЦ-Шумен в несъстоятелност

Варненският апелативен съд отмени решение на шуменските окръжни магистрати, с което „Топлофикация-Шумен” бе обявена в несъстоятелност.

В мотивите на съда се казва, че производството следва да продължи, като се даде възможност на новия собственик – „Енергоснабдяване”, да предложи оздравителен план на дружеството, информира Радио Шумен. Апелативните съдии припомнят, че с решението на Шуменския окръжен съд длъжникът е бил лишен от това право.

„Топлофикация”-Шумен бе обявена в несъстоятелност

След няколко години, през които това решение се очакваше, дружеството „Топлофикация”-Шумен най-сетне бе обявено в несъстоят...

Оздравяването обаче не следва да застрашава интересите на кредиторите и да ги поставя в по-тежко положение, отколкото при осребряването, допълват магистратите. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър.

Решението на съда е логично, но всичко това доведе до забавяне на оздравителната програма”, каза за ШУМ.БГ управителят на дружеството Димитър Димитров. Той щял да изчака 7-дневния срок за обжалване пред Върховния касационен съд и, ако такова няма, да продължи действията си по изграждане на мрежа от локални газови абонатни. “В тази политическа обстановка не вярвам повече да ме спъват”, оптимист е Димитров.

„Топлофикация-Шумен” бе обявена в несъстоятелност на 13 март тази година – по-малко от две седмици, след като новият собственик влезе във владение.

Заради съдебните процедури управителят на „Енергоснабдяване” Димитър Димитров поиска да му се възстановят 180 000 лева от банковата гаранция от 200 000 лева, като това бе одобрено от Общинския съвет. Вpоследствие кметът на Шумен Красимир Костов обжалва решението, но жалбата му бе отхвърлена на първа инстанция.

Договорът за продажбата на "Топлофикация" - Шумен вече е факт

Кметът на община Шумен Красимир Костов и управителят на „Енергоснабдяване” ЕООД инж. Димитър Димитров подписаха договора з...

През април Димитров се оплака, че имуществото на шуменската топлофикация ще бъде разпродадено. Решението е взето от кредиторите, информира Дарик радио.

Управителят на „Енергоснабдяване” се възпротиви срещу мотивите за обявяване на несъстоятелност от Шуменския окръжен съд, сред които приложени два протокола, които не са одобрени от Съвета на директорите. 

По думите на Димитров единствената цел на разпродаване на имуществото е газопроводът, към който проявявали интерес италиански компании. "Освен старо желязо, друго няма. Закупувайки газопровода на мижава цена, градът ще бъде лишен от евтин природен газ", каза още той. "Оказан е силен натиск от висши кръгове в София", категоричен е Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен