Прокуратурата: Още в неделя става ясна скоростта, с която се е движил влакът в Хитрино

1892
Прокуратурата: Още в неделя става ясна скоростта, с която се е движил влакът в Хитрино
Снимка: БГНЕС

Днес, 11 декември, ще бъдат разчетени измервателните уреди за скоростта, иззети от двата локомотива, причинили вчера трагедията в село Хитрино. Това съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Тя припомни, че след инцидента в селото, при който загинаха 7 души, а близо 30 са ранени, на място са изпратени трима прокурори от Шумен и петима следователи. Те са направили оглед на мястото и са разпитали свидетели, включително и тримата машинисти на двата локомотива от влаковата композиция, която се взриви. Днес ще бъдат разпитани пострадали, които ще бъдат прегледани и от съдебни медици от ВМА, уточни говорителят на прокуратурата пред Btv.

Кметът на Хитрино: Няма жители на селото в неизвестност

Завършили са огледите на засегнатите сгради, знае се къде са всички регистрирани жители на Хитрино, изчезнали няма, увери кметът на сел...

И според нея е рано да се говори за причините за инцидента. Основната версия за трагедията на този етап е нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост, както и имуществени вреди.

Арнаудова е категорична, че до съдебен процес ще се стигне, но уточни, че предстои много работа по разследването. За причиняване на смърт по непредпазливост в наказателния кодекс са предвидени от 5 до 15 години затвор, уточни тя.

"Още няма данни от резултатите на първата черна кутия на локомотива", каза от своя страна председателят на Комисията по транспорт Настимир Ананиев пред "Фокус". ‚Няма информация, която да я излязла още“, обясни той. „Данните ще излязат или днес или утре. Според мен по-вероятно ще излязат утре сутринта “, коментира Ананиев.

Кметът на Шумен Любомир Христов пък съобщи, че има заповед на областния управител на Шумен за обявяване на бедствено положение в Хитрино.

Взривът в Хитрино е необясним и мистериозен, твърди шефът на "Булмаркет"

Взривът, който се е получил в Хитрино, е напълно необясним и мистериозен. Това заяви Станко Станков, управителят на „Булмаркет&rd...

Във връзка с проведеното заседание на кризисния щаб в Хитрино Христов коментира: „Това, което е станало през денонощието – цистерната, която изпускаше газ е била охлаждана. Това създава малко по-тежка ситуация“. „Установи се, че и още една от дерайлиралите цистерни също изпуска. За това беше необходимо да се предприемат мерки. Току що започна претоварването на последната цистерна, която е изправена. Предприети са мерки за тези две цистерни, от които изтича газ. Те се охлаждат, контролира се обстановка около тях. Това наложи забавяния на процедурата по източване на цистерните“, обясни Христов.

Настанените жители от Хитрино в кризисния център в община Шумен са 16 човека. През болницата в Шумен са преминали 29 човека, някои от тях вече са изписани за домашно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен