Шумен трябва да има парно през новия отоплителен сезон

11368
Шумен трябва да има парно през новия отоплителен сезон
Снимка: Thinkstock

„Топлофикация” - Шумен ще заработи през есента на тази година и ще има отоплителен сезон 2015/2016 г. Информация каза на пресконференция днес изпълнителният директор  на централата Димитър Димитров.

Той представи данни за актуалното състояние на дружеството, с акцент върху оздравителния план, който е от 31 март 2014 г. Ако не са били спънките, които се правят за приемането му, тази година е трябвало да бъдат изградени 100 котелни на природен газ, „Топлофикация” - Шумен да има оборот около 4 млн. лв и да почне да връща дългове към „Булгаргаз” - около 1,6 млн. лв първата година. Последното плащане към основния кредитор е от зимата на 2011 година.

„Топлофикация”-Шумен бе обявена в несъстоятелност

След няколко години, през които това решение се очакваше, дружеството „Топлофикация”-Шумен най-сетне бе обявено в несъстоят...

Към оздравителния план за сградна децентрализация има интерес, харесва се от много конкуренти, оценен е като работещ и по него при всички случаи ще има парно през 2015/2016 година в Шумен. Това ще се случи независимо дали дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност или не.

"Това, което е останало от ТЕЦ-а, става само за отпадъчно желязо", посочи Димитров. Има метални отпадъци за около 1 млн.лв. Друг интерес представлява и продажбата на газопровода на заинтересовани лица, информира Радио "Фокус".

Оздравителният план, за който са необходими около 3,5-4 млн.лв, включва изграждане на котелни на природен газ в абонатните станции, за сметка на „Топлофикация". Те ще бъдат вързани към вътрешноотоплителни инсталации на гражданите. При този вариант няма никакви загуби по преноса, а коефициентът на полезно действие е 100%. Предвидено е изграждането на 200 котелни.

С една година се задържа и приватизационният договор с общината, тъй като ТЕЦ-а няма възможност да работи, обясни Димитров. Той изрази надежда след два месеца да започне изграждането на системите и към септември- октомври да има децентрализирано отопление на град Шумен.

Договорът за продажбата на "Топлофикация" - Шумен вече е факт

Кметът на община Шумен Красимир Костов и управителят на „Енергоснабдяване” ЕООД инж. Димитър Димитров подписаха договора з...

Задълженията на топлофикационното дружество са 23 млн. лв, като основен кредитор с 98,04% е „Булгаргаз”, с 1,3% е НАП. Останалите са малки кредитори, основно за заплати. Димитров заяви, че постоянно се търсят поводи за обявяване на ТЕЦ-а в несъстоятелност, а съдебните саги по проблемите на дружеството, въпреки представения оздравителен план, продължават година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен