Заподозрян, че опитал да източи ВиК Йовковци е назначен за шеф на ВиК в Шумен

6695
Заподозрян, че опитал да източи ВиК Йовковци е назначен за шеф на ВиК в Шумен
Снимка: Български ВиК Холдинг

Инж. Емил Томов застава начело на "ВиК – Шумен" ООД. Той поема управлението на дружеството до провеждането на конкурс, съобщиха от държавния "Български ВиК Холдинг" ЕАД на 12 юли:

"ВиК – Шумен“ ООД е част от структурата на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството. Държавата чрез ВиК Холдинга държи 51% от капитала на дружеството, останалите 49% от акциите са разпределени между общините в областта.

Емил Томов има богат опит във ВиК сектора. Той е възпитаник на Висшия институт по архитектура и строителство в гр. София (сега УАСГ), от където има придобита квалификация строителен инженер – хидромелиоративно строителство. Магистър е и по „Право“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

В началото на кариерата си се е занимавал с проектиране на ВиК мрежи и съоръжения, както и със строителство на инфраструктурни обекти. От 1990 до 1992 г. е бил зам.-директор на „Хидромелиорации“ АД, клон. Велико Търново. В периода 1992 – 2001 г. е бил управител на „ВиК „Йовковци“, гр. Велико Търново, като има кратко прекъсване 1999 – 2000 г., когато е бил зам.-областен управител на Област Велико Търново.

От юли 2012 г. до декември 2014 г. е бил ръководител на проект по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.“ – „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод, с. Първамайци“ към Община Горна Оряховица. В периода 2015 г. – юни 2021 г. е работил в община Горна Оряховица като главен специалист ВиК, а в последствие като тлавен експерт в Междинното звено по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“. От януари 2016 г. до началото на юли 2022 г. е бил ВиК експерт (Главен инженер) в Асоциацията по водоснабдяване и канализация – Велико Търново.  

Ръководството на "Български ВиК холдинг“ ЕАД разчита на инж. Емил Томов да довърши в срок големия проект по ОПОС, който „ВиК Шумен“ ООД изпълнява в момента. Експертизата на новия управител във ВиК сектора ще бъде водеща и в разработването на проекти за обновяване на ВиК мрежата в област Шумен за осигуряването на качествена питейна вода за населението с използването на нови технологии, въвеждането на модели за енергийна ефективност, внедряване на иновации за намаляване на авариите, разходите за електроенергия и загубите на вода".  

Припомняме, че ВиК - Шумен, спечели проект пред Оперативна програма "Околна среда" за близо 127 млн. лв. 

На 4-ти и на 6-ти юли във "ВиК" – Шумен, се провеждат две заседания на Общото събрание. Първото е за освобождаване на управителя Жанета Георгиева – Панайотова, за назначаване на Емил Томов за управител и определяне на заплатата му. Присъстват представители на общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Каспичан и от холдинга – Георги Карамитев. Смяната бива одобрена само от представителя на държавата – с 51% от гласовете. Общините не дават своя вот за нея.

Второто заседание е за приемане на одитирания годишен финансов отчет, счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите и докладите за дейност на дружеството. Тук също няма решение, взето с единодушие.

Жанета Панайотова пуска искане на 8-ми юли до Търговския регистър да спре вписването на новия управител, но от там отказват с мотив, че тя е неоправомощено лице по смисъла на закона.

На 12-ти Томов е вписан като управител.

Девет жалби срещу избора му за управител до Окръжния съд на Шумен през това време са подали общините Венец, Хитрино, Нови Пазар, Никола Козлево, Велики Преслав, Шумен, Смядово, Каолиново, Върбица. По една от тях – на Ешреф Реджеб, кмет на община Никола Козлево, излиза определение на съда от 13 юли за спиране на регистърното производство по вписване.

Именно заради въпросното съдебно определение с вчерашна дата в лично качество Панайонова е входирала в Търговския регистър искане за изправяне на допусната от длъжностно лице грешка или непълнота – да отпишат Томов и да впишат отново нея като управител.

Заради разразилия се спор Actualno.com направи проверка в регистрите за Томов. Така открихме важни непълноти в биографията, представена му от холдинга.

Във времето, в което той е бил управител на "ВиК Йовковци" – Велико Търново, Томов е бил и съдружник с най-голям дял във "Водно сдружение Аква 2000" – Габрово, като дялът му се е увеличавал в годините.

През 2001 г. държавното дружество предоставя на няколко частни, едно от които "Аква", възмездни права върху своите дълготрайни материални активи. Сходни сделки в същия период са осъществени също от ВиК дружествата в Сливен и Бургас.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ръководено от Костадин Паскалев, е сезирано за тези неизгодни договори. През юни 2002 г. той заповядва активите незабавно да се върнат обратно в държавните дружества, а договорите да се обявят за нищожни. Започват арбитражни дела.Шефът на дирекция "Правно-нормативна дейност и човешки ресурси" и началникът на отдел "Управление на държавното участие в капитала на търговските дружества" изготвят доклад за предприетите мерки да си върнат предадените активи. Заради тази сделка на 2-ри февруари 2002 г. на мястото на Емил Томов във "ВиК Йовковци" министърът назначава Никола Русев.

Русев представя в МРРБ програма за изпълнение на министерската заповед за възстановяване ползването на активите, одобрена от Паскалев. МРРБ изпраща писма на областните управители на Велико Търново и Габрово да окажат съдействие за възстановяване владението върху активите на "ВиК Йовковци".

Освен това новият управител тогава предлага МРРБ да насрочи общо събрание на съдружниците, като изпраща и нотариални покани до водните сдружения за доброволно изпълнение. Прекратява договора за продажба на вода на "Водно сдружение Аква 2000" – Габрово, от началото на август 2002 г. Обяснява пред принципала, че прекратяването на този договор не означава прекратяване на водоподаването до населението, а възстановяване на тази дейност на търговското дружество с държавно участие.

Поискал е да го упълномощят да предприеме действия за възстановяване на ползването върху недвижимите имоти, водостопански системи и съоръжения, други дълготрайни материални активи, материални запаси и резервни части от водните сдружения, включително да заведе съдебни дела. Поискал е също да го упълномощят да потърси имуществена отговорност от предишния управител Емил Томов за нанесени на "ВиК Йовковци" вреди. 

Actualno.com опита да намери информация какво се е случило в съда, но става въпрос за събития от началото на века и базата данни на съдилищата оттогава не е добре електронизирана. Съответно, не успяхме да намерим в публичните данни дали в крайна сметка инж. Томов е бил съден и какъв е изходът в съдебна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

С огромна разлика: Кандидатът на БСП спечели балотажа в Шумен

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Шумен

Обвиниха баща и син, отглеждали марихуана в Шумен

Мъж заби колата си в дърво в Шуменско и загина

ВиК Шумен: "Кумер" постави в позицията на заложник жителите, бизнеса и обществените организации

Водоснабдяването в Шуменско е нарушено заради спорни неплатени сметки за ток

Горското в Шумен дава 4 млн. лв. за 92 коли на лизинг

Седмокласник и майка му нападнаха учителка в Шуменско

Община Каспичан иска да държавата да ѝ прехвърли резервата "Плиска"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com