Кметът на Нова Загора: Успяхме да превърнем много добри намерения в сбъдната реалност

5688
Кметът на Нова Загора: Успяхме да превърнем много добри намерения в сбъдната реалност
Снимка: Община Нова Загора

Николай Грозев ръководи община Нова Загора за трети пореден мандат - от 2007 година насам. Завършил е висшето си образование в Института за учители специалисти – гр. Сливен. Шест години е бил инструктор към СБА – Нова Загора, а до избирането му за кмет на общината е управлявал частен бизнес.

Г-н Грозев, рамката на тазгодишния бюджет е в размер на 30,8 млн. лв. Какви са приоритетните дейности, планирани през годината?

Жена е загинала при пътен инцидент на пътя Съдиево – Нова Загора

Жена е загинала при катастрофа на пътя Съдиево – Нова Загора, съобщиха за  „Фокус“ – Сливен от Областната ...

Да, рамката на бюджета на община Нова Загора за 2018 г. е в размер на близо 31 млн. лв. Завишението е както в размера на държавните приходи, така и на местните, което ни дава възможност за осигуряване на средства във всички сфери на обществения живот. С този бюджет ще успеем да запазим устойчива инвестиционната ни политика за подобряване и развитие на инфраструктурата, а същевременно да обезпечим и работата на администрацията, образователната система, социалната сфера и здравеопазването в общината.

За да осигурим всяка една от тези дейности, освен планираното държавно финансиране, сме заделили над 6 500 000 лв. от местните приходи за обезпечаване работата на детските градини, детската ясла и яслените групи, здравните кабинети и подпомагане на общинската болница. Обезпечили сме работата също на домашен социален патронаж на пенсионерските клубове. Планирани са средства и за дофинансиране дейността на музея и художествената галерия, спортните бази и клубовете, обредните дейности и други дейности по културата. Осигурени са средства и за опазване на обществения ред и сигурност, текущи ремонти и зимно поддържане. Разбира се, значителен дял от средствата от местни приходи са заделени за инвестиционни разходи.

На каква стойност е капиталовата програма за годината?

Проектът за капиталови разходи за 2018 г. възлиза на почти 8 млн. лв. и обхваща над 40 обекта, които трябва да реализираме за годината. Една голяма част от тях вече се изпълняват още от предходната година, а по останалите започваме да работим веднага след приемането на бюджета.

С удовлетворение мога да кажа, че за втора година залагаме на инвестиционна програма, в която малките населени места на общината да получат значителен финансов ресурс – над 1 000 000 лв. Ще се реализират приоритетните обекти в повече от половината села. Планираме благоустрояване на селата Радево и Ценино, основен ремонт на кметствата в Каменово и Караново, ремонти на улици и пътища в селата Кортен, Омарчево, Баня, Дядово, Богданово, Каменово, Млекарево и Радецки.

Разбиха нелегална бензиностанция край Нова Загора

В нелегална бензиностанция край Нова Загора откриха 3 589 литра гориво в пластмасови бидони, съобщиха от Агенция „Митници“ ...

Кои обекти от капиталовата програма са с най-мащабно финансиране?

Няколко са мащабните проекти, с които сме се захванали. Още от 2017 г. сме започнали реализация на идеята за изграждане на покрита трибуна и съблекалня на градския стадион в Нова Загора. Отделените средства са в размер на 950 000 лв., като до момента сме на етап проектиране. През тази година ще започнем и реалното изграждане. Продължаваме със строежа на културно-информационен център „Дом на доброто“ на Дядо Влайчо, където сме заделили близо 500 000 лв. Предстои основен ремонт в междублоковото пространство в ЖК „Загоре“, за което сме заделили 300 000 лв. Там също идеята е интересна и съм сигурен, че ще допадне на живущите в комплекса. Заделили сме над 1 300 000 лв. за ремонт на улици в града, като разчитаме ВиК-дружеството да извърши подмяна на водопроводите по тях, за да можем и ние своевременно да обновим уличните платна. Като цяло капиталовата програма е доста амбициозна, но ще направим всичко възможно да я реализираме.

Каква бе 2017 г. за Община Нова Загора – как я приключихте финансово и с кои реализирани важни проекти?

Като видя свършеното, трябва да кажа успешна! Успяхме да превърнем много добри намерения в сбъдната реалност. Не мога да не отбележа, че в края на 2017-та година вече са факт 11 обновени жилищни сгради с постигната енергийна ефективност по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Санирани са и сградата на СУ „Иван Вазов“ – начален етап и ПГСС. Изцяло нов облик има и сградата на РУ „Полиция“. Инвестирахме и обновихме площади, улици, кметства, здравни служби и читалища в 16 села. Изградихме паметник на Освобождението на Нова Загора. Започнахме изграждане на „Дом на доброто“ в памет на пророка на народа Дядо Влайчо, в родното му с. Коньово. Общината ни е финансово стабилна, без просрочени задължения, което ни дава възможност да продължим да я развиваме.

Кои европроекти са планирани за изпълнение през 2018 година?

55 души в затруднено положение от Нова Загора ще получават топъл обяд

55 души в затруднено социално положение и семейства в риск от Нова Загора, определени в сътрудничество с Дирекция „Социално подпо...

Продължаваме да работим по започнатите проекти през предходната година. В ход е санирането на 10 жилищни блока по Оперативна програма „Региони в растеж“. Предстои санирането на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Обявихте конкурс за нов герб на община Нова Загора, защо?

Инициативата беше на Общинския съвет и е в отговор на питания на наши съграждани. Мисля, че няма нищо лошо в това да се помисли върху нов символ, който да бъде по-близък и възприемчив за нашите съграждани. Да отразява в по-голяма степен нашите традиции и настоящо развитие. Очакваме идеи!

През декември месец дадохте старт в изграждането на Мемориален комплекс „Дом на доброто“ в с. Коньово. Как се роди тази идея?

Да, започнахме реализацията на една моя идея, целяща да съхрани и направи по-достъпна за хората личността на един свят човек, живял по нашите земи – Дядо Влайчо. Пророкът на народа, както е известен сред населението. Един човек, за който духовното е било над материалното, който е помагал без да иска нищо в замяна. Човек, който за мнозина в онези времена е бил подкрепа и опора, сила и възможност за нов живот. Днес повече от всякога ни е необходима вярата в доброто и именно за това реших да поставя началото на нещо ново. Искам в този „Дом на доброто“ хората да могат да усетят присъствието на един обикновен човек с необикновена дарба. Да почерпят сила от неговата вяра в доброто и тя да ги крепи и направлява в житейския им път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com