На последна инстанция: Община Сливен не дължи на МОСВ 4 млн. лева по първия воден цикъл

3295
На последна инстанция: Община Сливен не дължи на МОСВ 4 млн. лева по първия воден цикъл
Снимка: Фейсбук

Община Сливен няма да връща претендираните от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) 4 милиона лева – финансови корекции по първия воден цикъл на града.

Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което всъщност бе потвърдено предходното - на Бургаския апелативен съд.

Изпълнението на първия воден цикъл на град Сливен, финансиран по Програма ИСПА и Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013, бе съпроводено с огромни спънки и запомнящи се корупционни и политически скандали.

Добрият, Лошият и Злият или сюита за гето и град Сливен

Едва ли има човек, който няма какво да разкаже за ромите в Сливен. Статистиката през последните три десетилетия показва трайна тенденц...

Проектът, стартирал по време на кметуването на Йордан Лечков, бе и първият голям инфраструктуерн проект, преотстъпен от МОСВ за изпълнение от община. Резултатът бе, че близо две години Сливен бе в изкопи и траншеи, а Европейската комисия спря изпълнението на всички европейски проекти на Общината заради съмнения за корупционни практики.

Проектите бяха размразени в началото на следващия мандат – на кмета Кольо Милев, когато бе изготвено и ново проектно предложение за актуализиране и завършване на водния цикъл на град Сливен.

Що се отнася до извършените по първия воден цикъл строителни дейности, изисканият детайлен мониторинг осветли изключително фрапиращи технически и финансови нарушения. Именно те бяха в основата на предявените от МОСВ претенции за над 4 милиона лева. Заради забърканата невероятна институционална, правна и корупционна каша, през последните 10 години периодично избухваха скандали и съдебни претенции за неразплатени суми и неустойки по първия воден проект, предимно с цел финансов и политически рекет върху местната власт в Сливен.

Някои от главните герои във водната сага вече не са между живите, други получиха индулгенции за невинност през съдебната система, трети положиха неистови усилия за излизане от зловонната финансова, управленска и корупционна амалгама и успяха да измъкнат Общината от съдебните искове за милиони и униженията на частното изпълнително производство.

Иновация: Община Сливен подготвя създаването на единна карта на подземната инфраструктура

Община Сливен стартира процедура за създаването на специализирана карта на подземната инфраструктура на града. До момента всяка юридич...

Последният епизод от проточилата се съдебна баталия започна през 2017 г., когато, по инициатива на МОСВ, НАП стартира процедура за събиране на частно държавно вземане в размер на 4.5 милиона лева от Община Сливен. Последва пореден запор върху общинските сметки от частен съдебен изпълнител. Общината протестира разпореждането в законно установения срок и поиска незабавно спиране на изпълнението.

По-късно Сливенският окръжен съд постанови прекратявана на производството и обезсилване на издадения в полза на НАП изпълнителен лист.

Решението бе препотвърдено от Бургаския апелативен и от Върховния касационен съд.

Това слага точка на финансовите претенции и съдебния спор по злополучния първи воден проект на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com