Разказ от село Сотиря - за "плашилото" Национална стратегия за детето

3309
Разказ от село Сотиря - за "плашилото" Национална стратегия за детето
Снимка: БГНЕС

Два са клиповете във Facebook, предизвикали паниката през тази седмица главно след ромското население, че е възможно държавата да вземе деца от училище без обяснение. Това твърди в свой разказ пред Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев, който е бил на среща в сливенското село Сотиря. Припомняме, че селото се прочу с бруталното изнасилване на малко момиченце, което почина и с опит за ново изнасилване на друго дете, от двама мъже.

Първият клип е видео от митинг от квартал "Факултета" в София, организиран срещу Националната стратегия за детето. Силно влияние тук оказва основният оратор – жена, която представлява алтернативна църква и обяснява как деца ще бъдат извеждани от семействата им, без да се зачитат каквито и да е права на родителите.

Децата - поредният инструмент за контрол на неграмотните

Напрежението сред ромското население у нас в последните дни, предизвикано от слуха, че държавата ще отнема деца без причина, предизвика...

Вторият клип е още по-хитро правен. Това е част от видео, показваща извеждане на деца от полиция от едно от училищата в Асеновград. Оказа се, че видеото е старо, а случаят касае баща, нарушил ограничителна заповед от съда, заради което се е наложила полицейска намеса в защита на децата.

Колев разказва и, че родителите от Сотиря споделили, че са им казали как социални работници ще вземат децата на бащи, които не са припознали официално синовете или дъщерите си, семейства които нямат брак, бедни семейства, семейства, при които родителите са в чужбина, а децата се отглеждат от баби и дядовци. Това щяло да става "по новите закони" - кои обаче са тези закони, не било ясно на паникьосаните хора.

"След като обясних, че няма такава стратегия, не са приемани такива закони и нищо съществено не се е променило в законодателството по отношение на извеждането на деца от семействата, родителите се съгласиха че вероятно става дума за откровени лъжи, на които не трябва да вярват. Те споделиха, че имат пълно доверие на своите учители и са убедени че в училището в Сотиря децата са на сигурно място. Знаеха за процеса на деинституционализация и закриване на домовете за деца и се съгласиха че  на фона на този процес е нереално да се мисли  как ромските деца ще бъдат  взети от техните семейства. Разговаряхме че много често социалните работници не се намесват дори в случаи в които трябва да се намесят - така например едно чудесно момиче  от шести клас  преди година бе омъжена два пъти от семейството си и отделът за закрила на детето  не предприе нищо  спрямо родителите.

Макар и нискообразовани, ромските родители в Сотиря се оказаха  запознати с важни неща, които се случват в държавата и при по-спокоен разговор с тях приемаха аргументите ми. От разговора стана ясно, че страховете им се използват и от политически  партии, но поне в Сотиря това не бе водещо", споделя още Колев.

Укор и към bTV и Нова за детската истерия, Дончев шикалкави за Сидеров

Нещата в Сливенско изглеждат по-обнадеждаващо спрямо вчерашния ден, съобщава Нова телевизия, показвайки репортаж от ОУ "Братя Миладинов...

За финал той изразява опасение, че заради тези случаи може родители да отказват да разрешават децата им да участват в извънкласни дейности и занимания по интереси, поради "плашилото" Стратегия на детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com