Сливенски художници с изложба в Берлин

5114
Сливенски художници с изложба в Берлин
Снимка: личен архив

Първата изложба на български художници в Германия за 2019 година е вече факт. Тя бе официално открита днес в Берлин.

Изложбата представя творби на деветима сливенски автори: Димитрина Дойчинова, Мариана Янкова, Петър Пецин, Румен Спасов, Радослав Николов, Изабела Банкова, Иван Канев, Мария Митева и Димитър Кавръков.  

Малки плевенски художници спечелиха 29 награди на международен конкурс в Германия

Малки художници от плевенската арт школа „Колорит“ спечелиха 29 награди в 51-то издание на Международния  конкурс за п...

Това е четвърта по ред изява на сливенските творци в Германия. Организирана е от Диана Бързева, която от години живее в Берлин. Благодарение на добрите ѝ контакти с германските културни институции и творчески кръгове, картините на сливенските художници получават подобаваща експозиционна площ в една от залите на Културния дом в Шпандау в германската столица.

Първата от серията сливенски изложби във Федералната република бе по покана на Културен център ТРЕС в Шонебек, старинен град на 16 километра от Магдебург. Тя бе открита на 8 септември, в присъствието на местната власт, журналисти и културната общност на града. „Навсякъде приемът бе изключително радушен”, изтъкна сливенската художничка Димитрина Дойчинова, един от основните организатори на културния обмен.

Тя разказа, че нашите творци са имали възможност да демонстрират на живо своя талант, да посетят ателиетата на свои колеги, както и да проведат едночасова среща с кметския екип на Шонебек.

Месец по-късно - на 8 октомври, сливенски творци откриха две паралелни изложби – в градчето Барби и в Магдебург. В Барби, освен да покажат своите творби, те имаха възможност да проведат майсторски клас с гимназисти от първото частно училище в района, да запознаят учениците с различни рисувални и приложни техники и да обменят опит със свои колеги.

Младежи от русенската Алма матер представят благотворителна изложба

Студентите от клуб "Палитра" при Русенския университет "Ангел Кънчев" откриха във фоайето на Ректората традиционната си благотворителна...

В Магдебург платната на сливенските художници бяха изложени в така наречената „Световна къща”, в залите на Българо-немското културно сдружение, и се оказаха обект на подчертан интерес от страна на медиите и почитателите на изкуството.

„Създадохме много контакти, получихме много покани за гостувания и участия. Успяхме да запалим интереса на нашите германски колеги към България и към Сливен”, подчерта Димитрина Дойчинова. И допълни, че през цялото време сливенските творци са се радвали на подкрепата и гостоприемството на българите в Германия.  

Така, естествено и непритворно, сливенските платна се озовали и в Берлин. Просто - един ден на изложбата в Магдебург се появила Диана Бързева, видяла картините и казала: „Ще ги взема с мен и ще организирам серия от изложби в Берлин”.

Първата от тях може да се види на адрес Westerwaldstraße 13 до 26 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com