X
 
 

"Топлофикация Сливен" уверява, че е финансово стабилна

1389
photo of "Топлофикация Сливен" уверява, че е финансово стабилна
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова
"Топлофикация Сливен" е финансово стабилна Това каза пред Actualno.com Кънчо Танев, изпълнителен директор на дружеството.

Законодателните промени от месец юли и излизането на дружеството на борсата за електроенергия не са дестабилизирали финансите му, добави Танев.

Няма драма с топлото в Бургас, твърдят от местната Топлофикация

Жителите на Бургас, които ползват услугите на „Топлофикация – Бургас“ ЕАД могат да са спокойни за предстоящата зима....

За миналата година "Топлофикация Сливен" реализира печалба от 5 млн. лева. Преодолени са колизиите в отношенията с държавата, в лицето на НЕК, които доведоха до стачни действия преди 4 години. В момента финансовите ни взаимоотношения са с Фонд "Енергийна сигурност" и те са стабилни, заяви Танев. Заплатите в дружеството се изплащат редовно, с малки закъснения през летните месеци. Няма текучество, напротив – търсят се и се обучават кадри.

За разлика от повечето големи топлоцентрали в страната, които работят на газ, сливенската топлофикация работи основно с въглища, което я прави относително независима от борсовите спекулации. От началото на годината дружеството експериментира с микс от горива, включващи освен въглищата от "Брикел", и част от битовите отпадъци на Сливен, както и биомаса. Не става дума за отпадъци, а за изгаряне на гориво, получено след сепарирането и обработката на битовите отпадъци, подчерта Танев. По думите му, от отпадъка първо се отделя всичко, което може да бъде оползотворено и рециклирано. Останалата част преминава през допълнителна обработка до т.нар. модифицирано гориво, RDF, с код 19-12-10.

Има много сериозни наредби и изисквания, регламетиращи изгарянето на отпадъци, посочи директорът на сливенския ТЕЦ. Съгласно действащата нормативна уредба, сметоизгарянето може да се прави само при температури над 900 градуса, с цел да се избегнат вредните емисии от диоксини и фурани. Според Танев, в ТЕЦ Сливен изгарянето на битови отпадъци се извършва при температура над 1000 градуса, а закупената системата за измервания непрекъснато отчита състава на излъчваното в атмосферата. В инсталацията са инвестирани над 300 000 евро.

Според комплексното разрешително на централата, месечният капацитет за изгаряне на модифицирано гориво е 800 тона.

Парното в София и Пловдив поскъпва най-много, във Варна - най-малко

Парното в София и Пловдив ще поскъпне най-много. Това се разбра от днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВ...

Танев посочи още, че преориентацията към алтернативни горива е провокирана от ръста в цените на въглеродните емисии. Заедно с това диверсификацията на използваното гориво позволява на "Топлофикация Сливен" да поддържа сравнително стабилни и социално поносими цени, едни от най-ниските в страната. През новия отоплителен сезон дружеството излиза с допълнителни предложения, стимулиращи възстановяването на инсталациите за битова гореща вода в етажната собственост. Работи се и по разширяване на топлопреносната мрежа в кварталите "Българка", "Дружба" и "Република".

Над 13 хиляди са абонатите на сливенската топлоцентрала.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално