Учителите НХГ в Сливен излязоха с остро открито писмо до Рашидов

4090
Учителите НХГ в Сливен излязоха с остро открито писмо до Рашидов

Учителите НХГ „Димитър Добрович“ в Сливен излязоха с остро открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов във връзка с конфликта между тях и директора на гимназията Пенка Кушкиева.

Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Рашидов,

За нас е непонятна логиката, при която въз основа на сигналите за нарушения, подадени от нас, конкурсът за директор на НХГ „Димитър Добрович“-Сливен, проведен на 19.02.2016 г., се анулира и в същото време извършителят на тези, взети под внимание от Вас, нарушения е оставен на работа с възможност да ги прикрива.

Решението Ви не ни удовлетворява. Протакането му във времето създаде взривоопасна атмосфера. Поради липсата на комуникация на Кушкиева с колектива, учебният процес е невъзможен, а работната среда уврежда здравето ни.

В писмо от 23.02.2016 г. до Вас категорично заявихме, че сваляме доверието си от прекия си началник г-жа Пенка Кушкиева.

Изброяваме само няколко очевидни простъпки, достатъчни за отстраняване на г-жа Пенка Кушкиева от поста директор незабавно:

1. Г-жа Кушкиева не ни е запознала с платформата си, спечелила конкурса през 2011 г. Свидетели сме, че в нито една от тези години директорката не е представяла пред нас годишен комплексен план и стратегия за развитие на училището. Законът я задължава да представя такива документи, одобрени от Педагогическия съвет, в Министерството. Това не е ли рецидив на документна измама?

2. Ние, с шестнадесет подписа, сме свидетелствали, че системно сме призовавани от директора да не пишем отсъствия. Това не е ли противо- законно?

3. Налагано ни е да правим компромиси с оценяването на учениците. Как се вписва и този подход в законовата норма?

4. Системно са нарушавани решенията, взимани от колективните органи. Те са толкова много, че оправданията, че това е ставало в името на спазване на закона, са несъстоятелни.

5. На срещата със заместник-министър Боил Банов юристката на Министерството изрази становище за сключения от г-жа Пенка Кушкиева договор за ремонт на сгради в НХГ Сливен - паметник на културата. По думите ú в него се забелязват на пръв поглед поне пет нарушения на закона и ни препоръча да се обърнем към прокурор. Ние отговорихме, че е редно това да бъде направено от принципала – Министерство на културата, с което и господин заместник-министърът Боил Банов се съгласи.

Имаме основателни съмнения, че вместо това, със знанието на правния отдел на МК, се правят опити за подмяна точно на този договор.

Възмутени сме, че след Вашето решение ú се дава възможност да упражнява властовия си произвол в НХГ за неопределено време. Още днес тя започна с поетапното предявяване към колегите на „Покана за писмени изявления“.

Първите потърпевши са: Александър Дойчинов, Емилия Калчева, Стефан Кънев, Ташко Попов, Тодор Терзиев - забележете – с еднакъв входящ номер (прилагаме документите).

Имаме основателни подозрения, че и този репресивен акт, както и цялата кампания на протакане, е дирижирани отгоре.

Вашето решение - наглед справедливо, всъщност отвори пътя на г-жа Кушкиева за саморазправа с 84 % от колектива.

МРРБ отпуска пари за довършване на водния цикъл в Сливен

1 600 000 лева ще отпусне МРРБ на Община Сливен за довършителни дейности по водния цикъл, съобщи днес кметът на общината Стефан Радев. ...

Ние, които имахме доблестта да информираме Вас за нередностите, съсипващи училището ни, заявяваме, че ще имаме и достойнството да отстоим правата си както пред вас, така и пред всяка висшестояща организация.

Намираме за крайно нередно, вследствие на чиновническа мудност и недооценяване на ситуацията, да подложим себе си и учениците на това страдание.

Настояваме Кушкиева да бъде отстранена от длъжност, за да не може да тормози психически и административно колегите си и за да бъде безпристрастно направена проверката.

В грижа за учениците, за себе си и за семействата си ще бъдем принудени да сезираме националните и европейските органи по правата на човека.

Всъщност ние адмирираме обещаните от МК проверки, но считаме за целесъобразно Пенка Кушкиева да участва в тях НЕ в качеството си на действащ директор.

Безплатни прегледи за туберкулоза областната болница в Сливен

Отделението по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен организира Седмица на отворени врати от 21 до 25 март за ...

Успешно тази длъжност временно може да бъде заета от главния учител.

Обидно е, че нашата доблест не бе удостоена от чиновниците в МК с подобаващата комуникация. Бяхме държани в неизвестност, докато незаслужено уважение бе оказано единствено на г-жа Пенка Кушкиева.

Надяваме се, че своевременно ще бъдем уведомени за решенията, които възнамерявате да вземете, и сроковете им за реализация.

Ако отново изпаднем в информационно затъмнение, ще бъдем принудени да предприемем действия, защитаващи достойнството ни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com