104 пациенти са се възползвали от безплатните прегледи за туберкулоза в Смолян

1524
104 пациенти са се възползвали от безплатните прегледи за туберкулоза в Смолян
Снимка: Actualno.com

104 пациенти са се възползвали от безплатните прегледи за туберкулоза в Смолян. Това каза пред Радио „Фокус” – Смолян д-р Юлиана Лазарова, завеждащ пневмо-физиатричния кабинет в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян, по повод отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. От 24 март до 28 март в смолянската болница се проведе ,,Седмица на отворените врати''.

Всички желаещи, без значение от здравноосигурителният им статус имаха право да се прегледат безплатно за туберкулоза. Д-р Лазарова уточни, че към момента се правят и последните изследвания, които са направени и все още нямат окончателна информация.”

Бездомни кучета плашат жителите на Девин

Бездомни кучета тормозят жителите на Девин. Хората се страхуват да излизат вечер и сутрин сами по улиците. За миналата година има над 1...

Мога да кажа в сравнение с предишни години, тази година интересът е много по-голям и се явиха повече хора по собствена инициатива сред, които има много млади хора”, посочи д-р Лазарова. Тя добави, че няма новооткрити туберкулозно болни, но има около 7 човека, които са с повишен риск от разболяване, към които са предписани профилактични мероприятия.

„Един е новооткритият случай на заболял от туберкулоза в Смолянско от началото на годината, 21 са били болните от туберкулоза за миналата година и такава се запазва тенденцията от последните 5 години”, посочи д-р Лазарова.Тя добави, че в последните десетина години в област Смолян има под средната за страната заболеваемост.

„За областта заболеваемостта от туберкулоза е под средната за страната, като за миналата година е 18,8 на 100 хиляди населения, докато средната за страната е около 27 на 100 хиляди население”, уточни д-р Лазарова. По думите ѝ туберкулозата е лечима, особено при ранното ѝ откриване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян