13 жилища и 4 детски градини от област Смолян със завишени нива на радон

2932
13 жилища и 4 детски градини от област Смолян със завишени нива на радон

В 13 жилища и 4 детски градини на Смолянска област са констатирани завишени нива на радон, се съобщава в доклад на Районната здравна инспекция (РЗИ).

В изпълнение на ангажиментите ни към Световната здравна организация, Международната агенция по атомна енергия и ЕС през 2013 г. с решение на МС е приета „Национална програма за намаляване въздействието на радон в жилищни сгради върху българското население.

В края на май месец 2015 г. в Смолянско са поставени 100 основни и 11 дублиращи детектори за радон в жилищни сгради на доброволни участници.

Превишения на референтната, не пределно допустимата стойност, от 300 Вq/м3 е установено в 13 жилищни сгради – по едно в Борино, Девин, Златоград и Чепеларе, три в Рудозем и 6 в Смолян, се сочи в информацията на РЗИ.

По инициатива на специалисти от инспекцията съвместно с Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е реализиран пилотен проект „Контрол на нивата на радон в детски градини в област Смолян“.

213 детектора са били поставени във всичките 62 детски градини на областта през 2015 г.

След определения срок получените данни били обработени в НЦРРЗ.

Резултатът показал, че в 4 детски градини има превишение на стойностите за концентрация на радон. Въпреки доброто съвпадение между основните и дублиращите (контролни) детектори в изследването, са проведени повторни измервания, които потвърждават първичните резултати.

От РЗИ уточняват, че наблюденията показват денонощни, сезонни и годишни вариации. През зимата постъпването на радон е 3-4 пъти по-интензивно отколкото през лятото.

Покрив на къща в неделинско село изгоря, обитателите му са при роднини

При родини бе настанено семейство Соколови от неделинското село Средец, защото покривът на къщата им изгоря. Повреден комин предизвика...

Измерванията във всички детски градини са направени в рамките на 3 месеца през зимния период, което може да ги определи като максимални стойности за дадената сграда, а референтните нива, определени от Наредбата за основни норми за радиационна защита, са средногодишни. В Наредбата става въпрос за референтни, а не за пределно допустими концентрации, които според Директива 2013-59 на Европейската общност за атомна енергия не са граница, която да не може да бъде надхвърляна.

Най-бързият и евтин метод за редуциране съдържанието на радон във всякакви сгради е редовното проветряване на помещенията. Другите мерки, които може да се изпълнят по съвет на специалистите, е вентилация на подподовите пространства, запечатване на пукнатини и пролуки между подове и стени, запечатване на ВиК, електро- и др. технологични отвори, понижаване на налягането чрез т.нар. „радонова шахта“ непосредствено под плочата.

Превишения са открити за детска градина „Слънце“ – Доспат, детските градини в Рудоземските села Елховец и Рибница и стария корпус на детска градина „Радост“ в кв. Устово на Смолян.

„Проведохме срещи с представители на общините и директорите на детските градини. На тях представихме резултатите от проучването и изтъкнахме необходимостта от предприемане на коригиращи действия – противорадонови мероприятия. Посочихме и примери за такива от световната практика. В резултат през лятото на 2016 г. всички общини проведоха строително-монтажни дейности, за които поискахме писмена информация. След тези дейности направихме отново измервания“, сочи физикът инж. Светослав Хаджигенчев от РЗИ.

При обследването било установено, че проведените мероприятията не са противорадонови и се изразяват в подмяна на ламинат, отводняване на сградата, изолация на пода с XPS, шпакловка, настилка от теракот и ламиниран паркет, поставени PVC первази, напукана саморазливна замазка и т.н.

Бус с кроасани се обърна на пътя през Рожен

Товарен бус се обърна и затвори за кратко време пътя през прохода Рожен. Катастрофата станала преди обяд днес. Товарният бус е на фирм...

„Както можеше и да се очаква резултатите отново бяха над нормата. Информирахме Главния държавен здравен инспектор за положението. По негово указание ще организираме повторни срещи с ръководителите и собствениците на съответните детски заведения“, допълва той.

Контролната дейност на РЗИ – Смолян по националната програма за намаляване на въздействието на радон в сгради ще продължи и през 2018 г. с последващи наблюдения, за да се определят сезонни коефициенти в 30 жилищни сгради.

Планират се срещи с общински ръководства относно възможностите за финансиране на мерки за елиминиране на риска в детски и учебни заведения, съобщават от РЗИ.

„Радонът е естествен радиоактивен газ без мирис и вкус. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Той може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и така прониква в жилищата.

Нашият свят е радиоактивен и е такъв откакто съществува. Човешкият организъм се облъчва от над 60 естествени радиоизотопа, намиращи се в почвата, водите, въздуха и в самите нас. Радонът е преобладаващата част от естествения радиационен фон - над 50%. Останалата част от него се разпределя между гама излъчване от земята и сградите - около 14%, медицинско облъчване – 14%, космични лъчи- 10%, вътрешно облъчване- 11% и др.“, се сочи още в доклада на РЗИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян