Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Английски хотел без регистрация в РЗИ "лекува" от рак край Смолян

16 юни 2014, 13:39 часа • 35178 прочитания

Край Смолян работи хотел на име „Пърл Лодж”, който незаконно лекува болни от рак чужди граждани. Хотелът е собственост на англичанка – Аманда Мери Джейн Херцог и няма регистрация за такава дейност, пише в свой материал смолянският вестник „Отзвук”.

„Лечебното заведение” се намира до Смолянските езера и в рамките на пет дни там починаха двама англичани. Причината за смъртта им е последен стадий на рак, казва д-р Тодор Добрев, съдебният лекар, извършил аутопсията. Директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева пък твърди, че е говорила с човек, посещавал хотела, който е заявил, че там ходят хора в термален стадий, които са отчаяни и търсят последна надежда.

В основата на лечението е разтворът MMS, представляващ хлорен диоксид – препарат от алтернативната медицина със спорни лечебни качества, за разпространението на който също се изисква регистрация в РЗИ. А за успешната практика англичаните разказват в официалния форум на сайта www.mms.bg, регистриран на 31 октомври 2011 г. на името на съпруга й Дъглас Уилям Джуел. Хотелът се рекламира в Европа като известен медицински център в България, в който се лекува “рак и ревматоиден артрит”.

Курсът на лечение е 21-дневен, а цената, заплащана от болния – 5 000 евро. Използваните терапии са – кислородна, Райф машини, водороден прекис, масажи, акупунктура, кристали, китайски лекарства, DMSO терапия, MMS, CDS, DCA, Gcmaf, Goliec, хормонална терапия и още много други. “Ако имате спътник, който би искал да се присъединя към вас и да споделя една и съща стая, таксата е допълнително 1500 евро за пълен пансион”, е посочено още в интернет страницата. Последната свободна дата, която е упомената, е 28 май 2014 г. Лечителите не са пропуснали да отбележат, че са много заети и има списък на чакащи за останалите месеци на тази година. Във форума на mms.bg пише, че самата Аманда преди години боледувала от рак, но се излекувала чрез ММС, затова с охота го рекламирала.

Интересен факт е, че още преди седмица, при проявения медиен интерес, mms.bg е бил изтрит и само в кеша на Google са останали данни.

По думите на д-р Кубатева хотелът е регистриран в РЗИ през август 2010 година като хотел с басейн и СПА. Проверяван е, като последната проверка е през януари тази година. Не са установявани нарушения. Спазват се санитарно-хигиенните изисквания. Не са работили басейнът и сауната. Това, което е променено, е, че от 2012 г. досега остава да работи само първият етаж като хотел, останалите апартаменти са разпродадени, добави тя. И уточни, че е имало опит за проверка вчера, но пазачът на хотела не е пуснал инспекторите.

 При нас няма регистрирано лечебно заведение. Ако се касае за дейност, при която се използва MMS, това се класифицира като неконвенционален метод за въздействие върху индивидуалното здраве. В тези случаи, според Закона за здравето, лицето, което го упражнява, трябва да се регистрира в РЗИ. Нямат такава регистрация и ако описаното в сайта им, който вече е свален, е така, означава, че извършват нелегална дейност, категорична е Кубатева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес