Балабанов: Положението в Смолян е бедствено, но не е трагично

1687
Балабанов: Положението в Смолян е бедствено, но не е трагично
Снимка: Actualno.com

Усложнена е обстановката в Смолян от 19 часа снощи, когато е обявено бедствено положение в областта. Положението в областта обаче не е трагично. Трагичен е инцидентът с гражданина от Долен, който загина много нелепо. Призовавам ловци и туристи, всички които искат да излязат по Балкана, да се въздържат.

Това заяви на брифинг в Смолян зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Той поднесе съболезнования на близките на загиналия 62-годишен мъж в отнесената от свлачище ловна хижа по пътя за златоградското село Долен. "Това е напълно нелеп инцидент, зло стечение на обстоятелствата. Зад хижата има подпорна стена от суха зидария от 15- 20 години, която в този момент е решила да се срути. Човекът е получил сериозни травми, тъй като е бил до самата стена, в която се е блъснала първоначално скалната маса. До качването му в линейката е бил жив, но на път за болницата е починал, вероятно от вътрешни наранявания, още двама са с натрошени крайници в болница, а останалите 5-има мъже са се разминали само със много силен уплах. По случая е заведено следствено дело", обясни Балабанов.

От поройните дъждове, които се сипят близо две денонощия над областта са се активирали многобройни свлачища. Откъснати са три села- Киселчово, Мугла и Водни пад. Стана ясно на брифинга, в който участие взеха също областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и шефовете на полицията и пожарната в Смолян. Вечерта в събота със своя заповед кметът на Смолян обяви бедствено положение, след като на няколко места реките Черна и Арда излязоха от коритото си.

Балабанов изрази задоволството си от перфектната екипна работа на областния управител, кмета, директора на полицията и Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Смело мога да кажа, че това е един модел за поведение, който може да се приеме в цялата страната“, подчерта той.

„Аз съм дошъл да подпомогна техните действия. Тук институциите се борят с тези проблеми всяка пролет и есен достатъчно специализирано и обстановката не е толкова трагична“, посочи зам.-министърът.

АПИ почиства свлачища и срутища в района. Реките бяха повишили нивото си до критична степен. Оттокът обаче е голям и и в момента обстановката е спокойна.

„Събираме се постоянно, оценяме ситуацията, наши патрули да наблюдават застрашените места, да изведем хора, да помогнем на отдалечените села. Почистването на пътищата върви добре, няма населени места без електричество“, информираха властите.

Най-сложна е обстановката в Смолян

Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи хора няма. Рязко са се покачили нивата н реките Черна и Арда...

По думите на Балабанов други трагични инциденти в Смолянско няма, но критични области в страната остават Смолян и Кърджали.

Той заяви, че бедственото положение и бързите мерки са взети превантивно по разпореждане на премиера, за да се мобилизират всички институции и частни фирми и да се избегнат по-големи инциденти.

"Държавата в момента изгражда нов модел на поведение на всички институции, когато има оранжев код за силни валежи или опасност от бедствие. Започва се отрано, превантивно, за да не се случат по-големи неприятности. Област Смолян е я давам за пример, защото лично се убедих как действат различните институции, тук се извършват перфектно нещата. Това е според мен в резултат на дългогодишната борба на тази област с такива бедствия. Тук се почистват нормално реките, хората имат виждане какво може да се случи, затова няма залети граждани, залети къщи, тук нещата вървят доста добре. Ако в цялата страна се постигне такъв механизъм, в бъдеще ще имаме доста успешна борба с такива природни явления", коментира Балабанов.

Най-сериозно остава положението със село Мугла, където свлачище е затворило пътя тази нощ. Очевидци казват, че е огромно, от около 200 -300 кубика скали и кал. "Горските и частни фирми работят по разчистването му. Разчиства се и свлачище по пътя за село Киселчово, но няма бедстващи хора", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Още преди обяд се очаква да спадне нивото на река Триградска и пътя към третото откъснато село - Водни пад да бъде отворен, след като вече е отворен пътя към селата преди него - Кестен и Жребово.

Голямо свлачище има също между селата Широка лъка и Стикъл, където се разчистват наноси и паднали камъни.

В София са подадени 6 сигнала за завиряване от дъждовете

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 6 сигнала за завирявания в район „Витоша“. По н...

По пътната мрежа има много паднали камъни, които се разчистват своевременно.

Властите следят вече и новия язовир "Пловдивци". В него има достатъчно обем за водни количества. Около 1.30 метра остават до преливане на язовир "Златоград".

„Оттокът е солиден и значително са спаднали нивата на реките Върбица, Арда и Черна, които по традиция създават проблеми", каза областният управител Недялко Славов.

"На две места се наложи да правим диги през ноща, но имаме опита и готови чували с пясък, веднага мобилизирахме техника от фирми. Обявяването на бедствено положение е превантивна мярка, за да има спокойствие за хората и веднага да се мобилизират всички държавни институции и частни фирми. Всички критични точки се наблюдават постоянно.

Смятам, че контролираме положението", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян