X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Боян Кехайов: Аматьорско изпълнение целеше в последния момент да ме дискредитира, но не успя

7250
Боян Кехайов: Аматьорско изпълнение целеше в последния момент да ме дискредитира, но не успя
Снимка: Личен архив
Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 г. Яви се на избори за втори мандат като независим (с подкрепата на ДПС и БСП) и спечели от първи тур. Той постигна резултат 51,75%. Основният му конкурент - Стоян Беширов (МК НФСБ, Обединена социалдемокрация), беше общински кмет преди него и спечели 30,70% доверие. Христо Петров от ВМРО-БНД е с 13,18% гласоподаватели, а за Севдалин Чандъров (АБВ) са гласували едва 36 човека. Actualno.com потърси Кехайов за анализ на изборните резултати и предизборната кампания.     

Г-н Кехайов, спечелихте втори мандат още на първи тур. Вие лично очаквахте ли успехът да дойде в първата изборна неделя, изненадахте ли се?

Изненада е силно казано, защото действително работихме и виждайки настроението на хората от предизборните срещи, имахме увереност за победа още на първи тур. Нагласата на хората беше позитивна и това ни даде основания за тези очаквания.

Каква кампания водихте и на какво залагахте в нея?

Водихме си много тиха и спокойна кампания без да отправяме нападки и да провокираме другите кандидати. За съжаление не получихме същото. Нашата кампания беше позитивна, говорихме за това какво сме направили през изминалите 4 години и какво е виждането ни за развитието на община Неделино в следващия програмен период, в следващия мандат.

Най-често хората какво искаха от вас?

Честно казано, очакванията са за добро отношение от страна на администрацията и кмета - да не се възгордяваме, да не ги подминаваме и ако може, да решаваме проблеми. А проблеми има много в нашата община. В различните населени места очакванията са различни, но основно са за инфраструктурни проблеми - пътища и вода във всички населени места. И ако може, да се справим с изграждането на колектор, пречиствателна станция и всичко останало, необходимо за нормалното функциониране на една община. 

Срещу вас обаче подходиха с невероятна и нетипична за родопчани жлъч, ежедневно във Фейсбук се сипеха хули, обиди по ваш адрес, почти всеки ден ви рисуваха с чалма. Как ги приемахте тези неща, как ги преживяхте?

Вижте, мен лично не ме притесняваха много, но когато забъркаха и съпругата ми, и сина ми, вече много силно негативно повлия върху моето настроение. Попречи ми да се концентрирам в кампанията си, да излизам на предизборни срещи, защото моите опоненти ме обрисуваха в един образ, в който не съм и няма как да попадна. Създаденият сайт от един от кандидатите не ме притесняваше като конкурент, защото знаех, че няма потенциал за повече от 30-40 гласа. Притесняваше ме, че беше подхранван от друг щаб. Те работеха заедно с цел да ме дискредитират пред избирателите и да създадат един образ едва ли не, че аз ще променя етническия състав на населението. Хората обаче ме познават. Това на външни лица може да повлияе, но в общината не даде това отражение. Напротив, даже мобилизира по-здраво убеждението ни да докажем, че в Неделино може да се получат два прецедента - да се избере действащ кмет и да се избере кмет на първи тур, което в новата история на общината, от началото на демокрацията не се е случвало.  

Част от тях си бяха достойни за съдебно дело, дали сте правили такива постъпки?

Да. Вече е образувано е съдебно дело, и то не от граждански характер, а от наказателен. Тъжбата, която съм внесъл в Районен съд - Златоград, е за материални интереси на стойност 22 000 лева. За 11 статии сме преценили с моя адвокат възможност да ги докажем на 100%, че съдържат обида, клевета или разпалване на етническа вражда. Всяка от тях е с иск за 2000 лева. За влияние върху здравословното ми състояние 2000 лв., защото се наложи да правя консултации с невролог, плюс съдебните разноски. Така, че искът е на обща стойност около 30 000 лева. Декларирал съм, че от тези пари няма да взема една стотинка за себе си. Всички ще ги даря на хората, които страдаха около мен. Първоначално бях решил да водя делото за 1 лев по Гражданско-процесуалния кодекс, но когато замесиха и сина ми, че разполагал с 20 000 евро, скъпи телефони и т.н., реших да преосмисля решението си и да поискам осъдителна присъда.

Имаше и един клип, публикуван в YouTube, усилено разпространяван преди изборите, в който се вижда жена как купува гласове от ваше име, давайки пликове с пари и пълни торби на възрастни хора. Още същия ден вие подадохте сигнал в прокуратурата. Има ли вече резултат?

Има следствени експерименти, има образувано досъдебно производство. Хората са известни. Това са хора, които са специално наети да дойдат в Неделино и да направят тази постановка.

Чуваше се жената да казва, че е от Малка Арда, наистина ли са оттам?

Не, доколкото знам хората са от София. Докарани са специално да направят този видеоклип и да го разпространят. Много негативно се повлия кампанията ми, тъй като това беше един ден преди деня за размисъл. Организирахме заключителен митинг. Част от хората помислиха, че действително нещо е станало, че може да бъдем дадени на прокуратурата по случай като несебърския. Затова подадох жалбата и помолих органите на МВР да си свършат работата. С мое съдействие от опита, който имам в системата на МВР, им подсказах по какъв начин могат да стигнат конкретно до извършителите. Те го направиха и ги установиха. Благодаря на полицията и прокуратурата, че перфектно си свършиха работата, за да ги разобличат. Очаквам всеки момент да съобщят резултатите или да направят пресконференция, тъй като със случая са запознати както министърът на вътрешните работи, така и по вертикалата всички високопоставени, защото става въпрос за купуване на гласове.

А беше много ясен клипът, много ясно се чуваше как казват вашето име и се виждаше всичко!?

Няма логика някой да купува гласове и да си записва деянието. Аматьорско изпълнение, което целеше в последния момент да разколебае и дискредитира мен като личност и моя предизборен щаб, но не се получи. Аз мисля, че неделинци са много достойни и се гордея с тях. Това е народ трудолююбив, борбен, доказал се като такъв в годините. Те направиха невероятен избор и всички хора, които ми казваха, че неделинецът не е благодарен, че не оценя това, което се прави, могат да бъдат опровергани. Аз винаги съм вярвал в хората, винаги съм се надявал, че ще оценят усилията, които полагам за подобряване на ситуацията в нашата община. И те бяха оценени по категоричен начин, а аз мога да съм горд, че съм кмет на тази община. 

Имате ли яснота за поръчителя на това видео, все пак по професия сте полицай?

Предположения имам, но нека полицията да си свърши работата и да съобщи резултатите. 

За община в изключително тежко финансово положение, каквато е Неделино, един мандат не стига, но как сте планирали да овладеете финансовата криза?

Ние като екип сме направили оздравителна програма и работим при условия на стриктно спазване на финансова дисциплина. Тоест, ние харчим толкова, с колкото разполагаме. Хората видяха, че без авансово плащане, могат да се изпълняват инфраструктурни обекти. Борим се в министерствата, търсим средства и когато осигурим, започваме тяхната реализация. Даже другата седмица започваме една спортна площадка в Неделино, в кв. Емовци. Тя е по спечелен европейски проект. Така, че изборите за нас са само една дата, в която сменяме число в календара. Продължаваме напред с екипа, който съм изградил.

Все още ли са блокирани сметките на общината?

Блокирани са сметките, но се оправяме. Няма фатални последици - нито сметосъбирането ще спрем, нито уличното осветление ще изключим, нито фонтаните на центъра ще спрем, както ни казаха от министерството: "Като не ви стигат парите, спирайте фонтаните, защото сте превърнали Неделино във водна атракция". Казах, че няма да ги спираме, ще се лишим от още неща. Кметът няма да ползва командировки, ще се лиши от служебни коли и други неща, като намалим оттук-оттам разходите, нещата ще си дойдат на мястото.

Успяхте ли за 4 години да "откраднете" време, в което да работите без блокирани сметки?

Не. Почти ежедневно сме в разправии със съдебни дела и запори. Днес ми показаха писмата от ДФ "Земеделие", където са ми наложени финансови корекции за водоснабдяване в Кундево и пътя Неделино-Крайна. Работим пак с адвокати да обжалваме корекциите.  

А по отношение на инфраструктурата какви са амбициите ви занапред? 

Да решим дълго време нерешаван проблем с улиците в Неделино. На места почти липсват такива и аз като човек, дълго време живял навън и пооткъснат от реалностите, нямах представа, че има черни улици, които при един проливен дъжд се превръщат в дере. Част от тях успяхме да ги оправим, но има улици, в които лека кола не може да влезе. За съжаление говорим за общински център, който има претенциите да бъде град. Проблем за нас е липсата на пречиствателна станция, колектор. За съжаление нямаме и проектна готовност. Проблем имаме с пътищата за Върлино, Еленка и др. населени места, в които настилката е по-лоша от черен път - все проблеми, наслоявани години наред. Това са ни амбициите - да подобрим състоянието на инфраструктурата и на финансите и търсим начини да привлечем инвеститор на територията на града, за да запазим хората. Това ще правим усилено през следващите 4 г.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално