Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болницата в Смолян е глобена за злоупотреба с господстващо положение

17 декември 2021, 13:12 часа • 9503 прочитания

На болницата в Смолян е наложена имуществена санкция от 8 380 лева за злоупотреба с господстващо положение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Причината е отказ на МБАЛ в Смолян да даде достъп на Медицински център „Смоляни“, ръководен от д-р Григор Лалов и д-р Венцислав Проданов, до апаратура, съоръжения и специалисти за рентгенова скопия и графия.

Това според КЗК може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите и да възпрепятства осъществяваната частното дружество стопанска дейност.

В 30-дневен срок от решението на КЗК ръководството на лечебното заведение трябва да изготви и предложи на медицинския център проект на договор за предоставяне на услуги от Отделението по образна диагностика при справедливи условия и срещу пазарно определена цена. Трябва да уведоми КЗК как е изпълнила това задължение и да предостави копие от предложения проектодоговор с документ, който доказва получаването му.  

Наложената поведенческа мярка подлежи на незабавно изпълнение. Болницата трябва също така да плати 1000 лева разходи на медицинския център по производството. Законосъобразността на решението може да се обжалва пред Административния съд в София област. 

„Производството пред КЗК е образувано по искане на засегнатото конкурентно лечебно заведение във връзка с отказа на ответната страна (МБАЛ – Смолян) да сключи договор за предоставяне на медицински услуги по образна диагностика.  На база  събраните в производството доказателства, Комисията установи, че ответното дружество се явява единствен участник на пазара на предоставяне на услуги по „достъп до апаратура, съоръжения и специалисти за извършване на рентгенова скопия и графия“ на други лечебни заведения на територията на град Смолян. Тези услуги се явяват абсолютни предпоставки за извършване на дейност от подателя на искането на вертикално свързания пазар на извършване на здравни услуги по клинични пътеки и амбулаторни процедури  по договор с НЗОК“, се сочи в становището на КЗК.

Според Антимонополната комисия анализираното поведение на МБАЛ Смолян води до изключването на потенциален конкурент от засегнатия пазар. По този начин то засяга интересите на потребителите, тъй като ограничава възможностите им за достъп до медицински услуги, което би могло да има опасни последици за здравето.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес