X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Цял квартал в Златоград вече е със статут „недвижима културна ценност от Възраждането“

8593
Цял квартал в Златоград вече е със статут „недвижима културна ценност от Възраждането“
Снимка: ЕАК -Златоград
Старият град на Златоград, или т. нар. „Възрожденски ансамбъл „Динко Чолака“, от днес е класифициран на архитектурно-строителна групова недвижима културна ценност от Възраждането и с категория „местно значение“. Заповедта за това е подписана от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, публикувана в Държавен вестник.

В квартала, който е обособен и с вече променени условия за устройствено планиране, влизат 120 имота.

В поземлени имоти на възрожденски сгради със статут на единични недвижими културни ценности не се допуска ново строителство в имотите, освен за възстановяване на изчезнали обеми. Не се допуска и надстрояване на недвижимата културна ценност.

Изисква се възстановяване на плътните каменни оградни зидове и дървените порти чрез плавно следване на наклона на терена според възрожденската традиция без стъпала в зида.

При благоустрояване на дворовете трябва да се пазят характеристиките им чрез използването на традиционна растителност и настилка от каменни плочи или калдъръм по пътеките.

Малките архитектурни форми и други елементи в дворовете да са съобразени с традиционните материали на възрожденския двор.

Препоръчват се плътни каменни оградни зидове при спазване на възрожденските принципи чрез плавно следване на наклона на терена, от видима каменна зидария или измазани с гладка бяла мазилка.

Ултрамаратонците от К3Ultra видяха красотите на Златоград и околностите

Приключи международният ултрамаратон "K3 Ultra", който се проведе в най-южния град на България – Златоград. Участниците, които пр...

В границите на единичните недвижими културни ценности не се допускат видими инсталационни и други елементи на техническата инфраструктура, като слънчеви панели, външни тела на климатичните инсталации, антени и пр.

Външните тела на климатичните инсталации трябва да се разполагат на подходящи места, каширани с традиционни материали, без да се изявяват в уличното пространство.

В имоти на сгради от историческия период на груповата ценност, които обемно-пространствено я подкрепят, се допуска пристрояване и надстрояване и подмяна на съществуващото застрояване, като трябва да се използват същите строителни линии към улиците.

Със заповедта на зам.-министъра се изисква съхраняване на традиционните за златоградската възрожденска къща обемно-пространствени характеристики, етажност – до три етажа, архитектурен облик, пропорции и материали.

В останалата част от територията се допуска ново строителство, но то трябва да се подчинява на възрожденската традиция по отношение на мащаба, пропорциите и материалите, без имитативно възпроизвеждане на недвижима културна ценност.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com