Дариткова: СЗО си е поставила за цел до 2030 г. да елиминира хепатита

1437
Дариткова: СЗО си е поставила за цел до 2030 г. да елиминира хепатита
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

В плана на Световната здравна организация е до 2030 г. да елиминира напълно болестта хепатит, съобщи председателят на здравната комисия към парламента д-р Даниела Дариткова. Днес в Смолян тя постави началото на серия инициативи в различни областни градове за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, обявен през 2008 г. от Световния хепатитен алианс.

В центъра на областния град се провеждат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С. Кампанията "Скъсай с хепатита" се организира от Националното сдружение "Хепасист" и сдружение "ХепАктив“ под патронажа на Комисията по здравеопазване. Целта на тези събития е да се повиши информираността на гражданите за възможностите за превенция, скрининг и лечение на това заболяване.

Родители искат спиране на ромите от училище в Раковски - заради хепатит А

100 деца са заразени с хепатит А, като най-много са случаите в ОУ "Христо Смирненски". Затова родители се заканват, че ще спрат да пуск...

Представител на организаторите съобщи, че в рамките на шест часа имат готовност да изследват 300 души.

Д-р Дариткова каза, че в края на месец юни била проведена регионална среща, посветена на скрининг на вирусните хепатити и ХИВ в Източна и Централна Европа за това какви са еднаквите предизвикателства и възможните съвместни решения.

"На тази конференция се прие резолюция, чиято цел е да ангажира всички страни от региона с програми за елиминация на хепатита - нещо, което е предвидено в плана на СЗО до 2030 г. Тази цел може да се постигне като се комбинират усилията за скрининг, предпазване, лечение и наблюдение на пациентите", посочи д-р Дариткова.

Тя подчерта, че България е много силна в лечението на хепатит. "След заплащането на медикаментите от НЗОК това е една от добрите новини в нашето здравеопазване, че имаме значителен брой излекувани от хепатит С. Тук лозунгът е "Лекувай, за да предпазиш". За хетатит А и В има ваксини. Ваксинацията е задължителна в България от 1992 г. и в резултат на това имаме значително намаляване на случаите. Най-рисковите групи са наркоманите и те трябва да са обект на най-сериозна интервенция", допълни депутатът.

България се включва в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ное...

Тя съобщи, че в момента здравното ведомство разработва програма за закупуване на специални апарати, които да проверяват дарената кръв чрез т.нар. "надтехнология". Целта е да може да се провери на много ранен етап за наличие на тези вируси в кръвта.

В света има 71 млн. души с хепатит С, като огромна част (около 80%) не са диагностицирани. Това е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Предполага се, че в България около 100 000 души са болни, като само малка част от тях знаят за това. Над 20% от болните, заразени прди повече от 20 г., ще развият рак или цироза на черния дроб. У нас около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.

При 74% от пациентите хепатит С засяга и други органи, освен черния дроб – метаболитната, сърдечносъдовата, неврологичната система и др.

Два милиарда души в света са били инфектирани някога от хепатит В (НВV), а повече от 250 милиона живеят с хронична инфекция. Около 1 милион вирусоносители годишно умират от усложнения. За България няма точни данни, но се предполага, че заразените са около 200 000 души.

Едва 9 държави в света активно се борят с хепатита

Само 9 от 194 държави, които обещаха миналата година да изкоренят хепатита до 2030 г., работят за постигането на тази цел. Това сочат...

Хепатит В се предава по кръвен път (при хемодиализа, кръвопреливане, операции, зъболекар, козметични процедури – ако инструментите не са били добре стерилизирани), при сексуален контакт без предпазни средства или от майка на новородено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян