X
 
 

Днешни възрожденци от Широка лъка: Имаме 200 години просветно дело

610 0
photo of Днешни възрожденци от Широка лъка: Имаме 200 години просветно дело
Снимка: Анита Чолакова
Хора с възрожденски дух и днес живеят в родопското село Широка лъка. Бегли изречения в стари книги навеждат на идеята, че просветно дело там има отпреди 200 години.

С амбицията да го докаже се заема директорката на местното училище Маруся Бочукова. А мъждукащата пътеводна светлинка били само едно-две изречения в стари книги.

Един първокласник ще има в Широка лъка тази година

Намаляват първокласниците в Смолянска община, но точният им брой ще стане ясен след откриването на учебната година. Това каза за Радио ...

В Държавния архив на Смолян тя открива и доказателствата.

Още в първия ден със служители от архива в края на миналата година открили записки на историка Стефан Калайджиев: „В 1811 г. в Широка лъка дошло едно бедно, услужливо, пъргаво и весело дете и винаги намирало и работа, и храна, и всичко, което пожелае. Това момче се е наричало Костадин Василев, наречан отпосле Шоко. Роден е бил на 15 март 1798 в село Югово, откъдето избягал. Той имал наклонност да учи, но нямало кой да го прати да следва. И спира се общината на него, намира го много удобен, извиква го и го праща в Пловдивска гръцка гимназия през 1814 г. на общински разноски да следва. След 4-годишно следване той се връща в Широка лъка и се условил за учител. Събрал дребните деца и започнал да учителствува“.

Миналата година Широка лъка отпразнува 185 години просветно дело.

За начало на просветното дело досега се смяташе 1831 г. Миналата година селото отбеляза 185-годишнина, а първи учител според досегашните документи бил гръцкият свещеник Атанасаки Григориадис (Атанас Григоров).

Във втори документ пишело за същия този свещеник: "Згуро чорбаджи след като видял от Шоковото даскалуване, че е по-добре децата да се прибират в училището, отколкото да правят пакости по градините, да учат, за да им е льосно сетня, оти от будаллък прокопсия нема, а от учене зарар нема, има само файдо".

Нежеланите в Широка лъка афганистански момчета изчезнаха

Двете афганистански момчета, прогонени от Широка лъка, са пренощували в Дома за деца, лишени от родителска грижа "Мария Луиза" в Пловди...

Згуро чорбаджи бил кмет на селото. Той довел гръка от Устово, който станал по-късно свещеник и негов зет.

Трети доказателствен материал сочи, че първият широколъшки учител, който открива училище и събира децата на широколъчани в Паламарчовската къща, е бил Костадин Шоков.

След като се сдобила с архивите Бочукова ги пратила в Националния музей на образованието в Габрово заедно със справка за откритието.

На 20 декември получила следния отговор: „Въз основа на изпратена от вас историческа справка и направена от нас проверка потвърждаваме, че просветно дело във вашето селище съществува от 1818 г., но за година на откриване на училището се приема 1864 г. Това ви дава право през 2018 г. да чествате 200 години просветно дело и 154-годишнина на училището“.

„Подейства ми като шок, повярвайте ми! Веднага се свързах с кмета на Широка лъка г-н Седянков. Не сме разпространявали досега новината, защото искахме да стане официално. Дължим го на тези преди нас, на себе си и на тези след нас“, заяви пред журналисти Маруся Бочукова.

Широка лъка не прие двама афганистански младежи, защото "не им е тук мястото"

Може да уплашим туристите. Това е един от аргументите на жителите на Широка лъка да не приемат двама младежи от Афганистан в Дома за де...

Пазената повече от 20 дена в тайна новина бе съобщена в присъствието на Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, бившите кметове на Широка лъка, отец Марински, директора на Регионалния исторически музей Таня Марева, директора на музикалното училище в селото Стоянка Тенова.

Кметът Васил Седянков посочи, че новото празненството ще бъде през юни месец 2018 г. Ще канят министъра на образованието да присъства. За патрон ще поканят вероятно премиера Бойко Борисов. А "палитра от общественици" ще помага в организацията му.

„Това ще е повод по-настойчиво да искаме средства за възстановяване на първото класно училище и на църквата“, посочи Седянков и допълни, че за Широка лъка предстоят хубави дни.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
Дневен хороскоп за 14 декември

Овен Вашите действия могат да доведат до триумф и успех. Не отлагайте за утре срещите, общуването, любовните признания. Дреболиите мог...

Последно в Актуално