X
 
 

До 100 000 лева за достъпност в частни имоти на инвалиди отпуска МТСП

1050 0
photo of До 100 000 лева за достъпност в частни имоти на инвалиди отпуска МТСП
Снимка: Анита Чолакова
Другата седмица стартира национална програма, която е за достъпна жилищна среда и лична мобилност. В частни имоти за хора с увреждания ще се финансират инвестиционни проекти за изграждане на приспособления и съоръжения на стойност до 100 000 лева. Това съобщи пред журналисти в Смолян министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той е от сутринта в Смолян и посети Дневния център от семеен тип за деца без увреждания, Общностния център и Българо-германсския център за обучение на безработни.

ГЕРБ в Смолян номинира Николай Мелемов за трети мандат

За кмет на Смолян ГЕРБ номинира сегашния градоначалнлик Николай Мелемов, който управлява общината от 2011 година. Предложението за изд...

По думите му програмата за хора с увреждания, която дава възможност за подобряване на средата за достъп, стартира сега за първи път. По нея също ще работят с общините, защото главните им архитекти трябва да одобряват проектите за реконструкция на части от частни сгради.

Средства ще се отпускат за изграждане на рампи, асансьори и други механизми за преодоляване на разликата в равнището в жилищните сгради.

„За финансиране ще могат да кандидатстват както собственици на жилища, които са с трайни увреждания и затруднения в придвижването, така и съответно етажна собственост с жилища, в които живеят хора с увреждания и имат затруднения в достъпа“, подчерта Петков.

Той припомни, че работодателите с над 50 души персонал са задължени да осигуряват квота за хора с увреждания.

Смолян чества 100 г. от раждането на най-строгия зевзек КАТ-аджия в България  

100 години от раждането на Стефан Бадев – Маршала, известен като най-строгия зевзек КАТ-аджия в България, чества Смолян снощи. Ор...

„Ние се опитваме да подпомогнем работодателите в това законово задължение, като беше разработена Национална програма за хора с увреждания и е в процес на набиране на проектни предложения“, посочи той.
В тазгодишния бюджет има 4,4 млн. лв. за тази цел и се осигурява финансиране на работодателите за преустройство и интегриране на работни места за хора с увреждания, като за едно работно място се отпускат 10 000 лева.

Крайният срок за подаване на проекти в Агенцията за хора с увреждания изтича на 13 август.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители