Хиляди дойдоха за празника на златоградското чеверме (СНИМКИ)

9220
Хиляди дойдоха за празника на златоградското чеверме (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Хиляди хора дойдоха за празника на златоградското чеверме днес. Сто каба гайди засвириха за шествието, водено от кмета на общината Мирослав Янчев, който също е гайдар. Процесията , като празнична фиеста, премина бавно и тежко от парка до площада на южния град между  шпалир от стотици желаещи да я заснемат.

Чеверметата се въртят от снощи, а на сутринта туристите се интересуваха как се прави вкусно агне на шиш. Специалистите с охота споделяха тънкостите на чевермето, приготвяно пред очите на всички.

Празникът се възражда след двегодишно прекъсване, заради пандемията и събира повече гости от цялата страна, също и от Северна Гърция, тъй като и граничният пункт при Златоград, отново след 2 години прекъсване, бе отворен за леки автомобили.

Събитието започна още вчера с гайдарско надсвирване и надиграване. Старт на народното веселие даде оркестър „Славяни“ съси Златко Кафеджиев и Симоне Маркова. Открита бе паметна плоча на Валя Балканска, която е почетен жител на Златоград. В концерта от първия ден взеха участие Хамидд Имамски – водещ в „Гласът на Родопите“ и изпълнителят гръцки популярни песни Арис Заримис.

Препоръчителният дрескод за проявата бе народна носия с идеята да се съхранят българските традиции.

Чеверметата  бяха в оградено с плет пространство, в част от което бяха пресъздадени традиционни пресъздадени местни обичаи – предене, тъкане, приготвяне на одежди отпреди век назад, производство на сирене и масло.

Според гайдаря и преподавател на музикалния инструмент Костадин Илчев пандемията им се е отразила зле, но бързо възстановяват работата на съставите „100 каба гайди“ и „Делю Хайдутин“.

Тържественото откриване на празника направи кмета Мирослав Янчев с „Добре дошли“.

„Това, което сполетя целия свят, като че ли ни научи да ценим възможностите да бъдем заедно, да споделяме емоциите си. И аз се радвам, че точно тук, в златния град на България, се случва тази приказка на приятни изживявания. Днес, както виждате, гайдите свирят и ще събудят всички сетива във вас. Днес кръшни хора ще ви омаят и ще ви заредят с енергията на свещената българска земя. Днес, както обичаме да казваме златоградчани, ще си чуем сърцата, ще усетим силата на традициите. Казват, че когато си изгубиш сърцето, трябва да дойдеш в Родопите. Казват, че когато душата е  тъжна, трябва да дойдеш в Родопите. Когато нямате песен във вас, отново трябва да дойдете в Родопите, защото това е планината, която има за всички вас и сърце, и душа, и песен. Добре дошли в Родопите! Добре дошли в едно от най-китните градчета на България! Добре дошли на златоградското чеверме!“, каза в приветствието си Янчев.

Той благодари на екипа си, заради който всичко това се случва, на всички, който са дошли на празника с носия, на бизнесмена Николай Вълканов за щедростта му, на Борислав Сандов - министъра на околната среда и водите, на чевермеджиите, на всички гости.

Днешната програма продължи с концерт на Николина Чакардъкова и танцьорите от ансамбъл „Неврокоп“, с Виевската фолкл група, самодейни състави от читалище „Просвета“ в Златоград и гр.Костандово, народната певица Росица Пейчева, Николай Славеев и танцовата формация „Пловдивъ“, ансамбъл „Българе“ с музикално-танцовия спектакъл „Истинската българска традиция“.

Гайдарското надсвирване бе в четири възрастови групи, като изпълнителите бяха оценявани от жури с участието на Костадин Илчев и Петър Янев, и почетния консул на България в Конго Теодора Игнатова.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев даде специална награда в надсвирването. Неговият приз бе за най-добро изпълнение на песента „Излел е Делю Хайдутин“ – химнът на Златоград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян