Информационен център от ново поколение откриха в Смолян (СНИМКИ)

9622
Информационен център от ново поколение откриха в Смолян (СНИМКИ)
Снимка: Pexels

Информационен център „Европа Директно“ от новото поколение бе открит в Смолян. Той е един от 13-те в страната, чрез които българските граждани ще имат по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз. Общо 424 информационни центъра от ново поколение разкрива Европейската комисия в страните от Евросъюза.

Екипите на "Европа Директно" ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU и ще се насърчават зеления и цифровия преход.

 

 

В Смолян това е познатият с дейността си европейски информационен център, който работи от 2008 година насам. За пореден мандат бе оценено високо проектното предложение на приемната структура - Сдружение „Нови хоризонти“, което отново ще бъде местният партньор на Европейската комисия в планираните за периода 2021-2025 г. дейности.

„Горди сме с това, че сме част от общо 424 информационни центъра от новото поколение към Европейската комисия в целия ЕС, от които 13 центъра в България“ - с тези думи Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружението, започна своето приветствие към гостите на събитието.

Ръководителят на „Европа Директно“ в Смолян Надежда Митева акцентира върху основните задачи, които стоят пред екипа за този мандат.

 

 

„Гражданите да имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз, поднесена на разбираем за тях език, по достъпен канал и начин; опосредстване на връзката между институциите на Съюза и гражданите чрез организиране на граждански диалози и прояви с широко участие, например за Конференцията за бъдещето на Европа. Екипът на „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“  в Смолян ще помогне да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулира възстановяването чрез информация за Плана за възстановяване и устойчивост и ще насърчава зеления и цифровия преход. Новият център ще работи за активното европейско гражданство в училищата и ще се координира с други мрежи на ЕС в регионите, като осигурява по-лесен достъп до информация на местно равнище за гражданите, организациите и предприятията“, посочи тя.

През тази година „Европа Директно“ в Смолян ще повдигне и някои интересни теми пред местната общественост. Ще запознае гражданите с основните аспекти на Зеления пакт чрез дискусия на тема „Нов живот за стария текстил“.

В отговор на предизвикателствата от начина ни на живот и работа през последните години ще се организира уебинар на тема “Баланс между online и off-line работа – как да съхраним себе си?”. 

 

 

За да се противопостави на дезинформацията за ЕС, центърът планира стартиране на рубрика „Митове и истини за ЕС“ в местни и регионални медии, а също и провеждане на серия обучителни интерактивни събития за младежи, целящи подобряване медийната им грамотност и безопасност в социалните мрежи.

През втората половина на годината съвместно с Европейския потребителски център ще бъдат представени потребителските права на европейските граждани в он-лайн пазаруването.

Славов подари каска и ключ на новия областен управител на Смолян

Каска, за да завърши граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти, и символичен ключ за област Смолян подари Недялко Славов н...

На 10 май приключи и първата дейност на новия център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ в Смолян в партньорство с Регионалната библиотека „Николай Вранчев“, като финализира обявения в началото на месец април конкурс за буктрейлър „Моят любим европейски роман“. Връчени бяха наградите на двамата победители от ППМГ „Васил Левски“.

 

 

Специални гости на тържественото откриване бяха Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, и Бойко Благоев – съветник към отдел „Информация и комуникация“ на Представителството на ЕК в България.

Протест заради силно разбит път в Смолянско

Жителите на десет села от Рудоземска община недоволстват срещу лошото състояние на пътя Рудозем-Елховец-Пловдивци-язовир "Пловдивци". ...

На финала на събитието бе открита изложбата „Европа и европейците 1950 – 2020 - 70 години от декларацията на Шуман“.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com