X
 
 

Кметът на Доспат: С двете инсталации отпадъците в депото ще паднат наполовина

1859
photo of Кметът на Доспат: С двете инсталации отпадъците в депото ще паднат наполовина
Снимка: Анита Чолакова
Чрез изграждането на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране ще се намалят наполовина битовите отпадъци в депото и ще се увеличи неговият експлоатационен срок. Освен това стремежът е да се намалят таксите, които общината плаща на тон депониран отпадък по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, заяви днес кметът на Доспат Елин Радев.

Днес стартираха строително-монтажните работи на обекта, намиращ се в землището на село Барутин, в местността „Гайтанина“. Това е бившият уранов рудник, който беше консервиран и рекултивиран след закриването му, в началото на демокрацията. Депото е в съседство, върху същия рекултивиран терен. 

Проектът за двете инсталации е на стойност над 9,5 млн. лв., а в регионалното сметище се превозват отпадъците на и на други четири общини - Сатовча, Борино, Девин и Сърница. Финансира се от Оперативна програма „Околна среда“.

„Всички общини плащаме такси, които събираме от гражданите. За 2018 година тя е 45 лева на тон, за 2019 г. - 57 лева, а 2020 ще стане 95 лева. Другата цел е да можем да намалим наполовина тази такса след януари 2020 г. като започнем да преработваме над 50% от отпадъците, отделяйки стъкло, пластмаса и хартия. А когато реализираме и компостиращата инсталация, в депото да постъпват не повече от 35% от биоразградимите отпадъци, тогава има вероятност и да не плащаме такси. Освен това ще се открият нови 12 работни места, ще намалим замърсяването, ще осигурим по-добро оползотворяване на отпадъците“, посочи още Радев.

При старта на строителството на обекта присъства и председателят на комисията по опазване на околната среда в парламента Ивелина Василева. Тя заяви, че чрез проекти като този в Доспат Европа стига до всеки човек, защото се грижи за изграждането на базисна инфраструктура.  

По думите й това е проект, който има своята значимост преди всичко за природата и за хората, макар че такива инвестиции  извън населените места, не се виждат.

„Трудно се осъзнава важността им, но тя е свързана със здравето на хората, защото чрез тях опазваме чистотата на природата и осигуряваме здравословна среда. Ползите са свързани с това, че чрез подобни проекти ние извличаме всичко полезно от отпадъците. Те са пряк израз на европейската солидарност. Те са и израз на партньорство – между местната власт, правителството, законодателната власт и Европейските институции. В случая имаме и партньорство между пет общини от три области“, отбеляза Василева.

На събитието присъстваха Красимир Даскалов – кмет на Девин, Мустафа Караахмед – кмет на Борино, Неби Бозов – кмет на Сърница.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.