Мними 57 гурбетчии от Неделино в Испания ще връщат 237 000 лв. на държавата

26951
Мними 57 гурбетчии от Неделино в Испания ще връщат 237 000 лв. на държавата
Снимка: iStock

Преди време нашумя казусът с жители на Неделино, които в края на 2017 г. едновременно, с организиран транспорт започват да се тълпят в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в Смолян.

Те пристигат в областния град, за да подадат заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица  след работа в чужбина. Благодарение на професионализма на служителите в регионалния офис, добрата координация с Централното управление на НОИ, с Главна инспекция по труда и с полицията беше предотвратена сериозна щета за държавното обществено осигуряване (ДОО) под формата на неоснователно отпуснати обезщетения за безработица на базата на деклариран стаж в Испания.

Към онзи момент броят на съмнителните кандидати за обезщетение за безработица достигна 53 души, като за голяма част от тях беше доказано, че по времето, за което твърдят, че са работили в чужбина, въобще не са напускали страната. В резултат на това поделението на НОИ в Смолян постанови спиране на производството по отпускане на обезщетения за безработица. Прекратено беше плащането на вече отпуснатите.

Предотвратените щети за държавата са в рамките на 594 757 лв., като 357 839 лв. от тях въобще не са изплатени, а другата част - 236 918 лв., трябва да бъде възстановена.

Усилията на служителите на ТП на НОИ - Смолян и на неговия директор Валентин Гаджев в борбата с измамите с недействителен стаж в Испания постигнаха нов резултат в интерес на обществените фондове в последните месеци на 2021 г., се сочи в първия за годината бюлетин на Института.

Тогава в НОИ пристига официално писмо, което съдържа доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос, Испания. В него е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 лица (в т.ч. и 57 депозирали заявления за отпускане на обезщетение в териториалното поделение - Смолян) има окончателен характер.

Посочената причина за анулирането е "установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи". Споменава се, че в Испания вече е в ход процес срещу собственика на фирмата.

На основание на този документ в ТП на НОИ – Смолян, са предприети действия и към настоящия момент вече има постановени общо 26 разпореждания. От тях 21 са свързани с постановяване на отказ за отпускане на обезщетение, а 5 са за възстановяване на неоснователно получено обезщетение. Предстои произнасяне за още 31 души.

Към средата на март 14 от тези 26 души са депозирали жалби срещу издадените разпореждания. Две от тях са срещу разпорежданията за възстановяване на неоснователно получените пари. Срокът за оспорване на останалите 12 броя разпореждания още не е изтекъл.

Изготвени са 8 решения от директора на НОИ – Смолян, като разпорежданията за отказ са оставени в сила и жалбите са отхвърлени като неоснователни.

МОСВ изплати 223 000 лева обезщетения за нанесени щети от кафява мечка

От началото на тази година Министерството на околната среда и водите е изплатило 223 000 лева обезщетения за нанесени щети от вида кафя...

Директорът Валентин Гаджев е категоричен, че след като испанската държава окончателно е потвърдила анулирането на трудовите договори на тези хора, е без значение какво казват те. "За нас е важно становището на испанските компетентни органи, че те не са били на работа в тази страна. А анулирани ли са договорите, веднага се губи правото да се ползва Регламент 883 на Европейския съюз и да се възползват да получат 60% от възнагражденията си, които са декларирали, че са получавали в чужбина", споделя той.

Гаджев допълва, че по конкретния казус предстоят още съдебни битки в защита на държавния интерес.

Данните сочат, че само по този случай нанесената щета на бюджета е близо 265 000 лв. (главница). В резултат на предприетите действия от длъжностните лица са предотвратени неправомерни плащания в размер на 518 500 лв.

Така, след доказани злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е налице предотвратена щета за ДОО в размер на приблизително 1 000 000 лева, ведно с лихвите.

Припомняме, че жители на Неделино полагали земеделски труд в Аранда де Дуеро (Испания). Те били наемани с трудови договори от техен съгражданин, собственик на лозови масиви в Испания. 

100 000 000 000 долара коронапомощи са били откраднати в САЩ

Специалните служби на САЩ Сикрет сървис твърди, че поне 100 милиарда долара са били откраднати от програмите, създадени в помощ на бизн...

Когото работата намалявала, работодателят съкращавал гурбетчиите, а прибирайки се у нас, те ползвали еврорегламент, според който вземали 60% от заплатата си в държавата-членка на Евросъюза. От НОИ в Смолян бързо се усетили и разпоредили спиране на плащането по подозрение, че чрез фиктивни договори се точи социалната система.  

Средно на човек се падали по 6 000 лева обезщетения за безработица. Гаджев тогава обясни, че част от хората били назначени за 15 дена примерно, а някои били в Испания три дена. Имало и такива, които въобще не ходили в Испания, но били назначени.

Данни от Главна дирекция "Национална полиция" също показаха, че много от тях не били в Испания през цялото време.

"Има лица, които имат осигуряване 86 лева и стотинки на ден. Ако бяхме продължили да плащаме на всичките тези хора, сумата щеше да набъбне към милион", каза Гаджев пред БНР в края на 2018 г.

Според кмета на Неделино Боян Кехайов, цитиран от радиото, това не са хора, които са отишли злонамерено да източват националната осигурителна система на България. "Познавам хората и знам, че това не е направено с користна цел. Законодателството е позволило по някакъв начин да се възползват от една ситуация и те са го направили", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян