Нанков: Пътят Смолян-Мадан ще е затворен до края на годината

2167
Нанков: Пътят Смолян-Мадан ще е затворен до края на годината
Снимка: АПИ

До края на годината ще остане затворен главният път между Смолян и Мадан заради все още активното свлачище. Около 7 месеца ще отнеме само укрепването му, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Тази сутрин той дойде да види мащаба на срутването и на какъв етап е изграждането на обходен път.

По думите на министъра инцидентът е бил непредвидим. „Инженерите геолози са категорични в това. Напълно внезапен, инцидентен процес е на база на климатични условия, преовлажняване на почвата, обилните валежи и снеготопене. Тук не коментираме човешка грешка. Не коментираме и възможност за превенция, защото превенция може да се прави където има индикация. Появиха се подобни тези или спекулации, но това събитие е инцидентно, не е било предвидимо“, каза той.

До 18 март ще е факт пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището край Смолян

"До неделя ще сме готови с пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището на пътя Смолян – Мадан, а седмица след това ...

Необходимите за укрепване на свлачищно-срутищния процес средства ще бъдат уточнени в понеделник, но се очаква сумата да е не по-малка от 7-8 млн. лв.

„До края на годината ще сме готови. Говорим за тежък терен, тежки климатични условия. Мисля, че септември-октомври ще сме готови с укрепителните мероприятия. До неделя ще сме готови с пробива на новото трасе Орешец - Влахово. Това не е равен терен, а една "козя пътека". Около 1,4 км ще е новото трасе. След това ще се полага трошено-каменна настилка и асфалт. Така, че до 10 дни от днешна дата ще имаме обходен маршрут за 11-те села и за леките автомобили на Мадан, Рудозем, Златоград, Смолян“, заяви Нанков.

Изграждането на обходния път ще струва около 500 000 лева за две ленти до асфалт.

Средствата за укрепване ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. „Държавен орган ще кандидатства пред държавна комисия и аз не виждам причина да не бъдем одобрени“, посочи министърът.

Опасност от падащи камъни между Асеновград и Смолян

Поради обилното снеготопене остава опасността от падащи камъни в пътния участък Асеновград-Смолян. Това каза за Радио "Фокус" – П...

Той също призова жителите на околните 11 села да бъдат търпеливи и да се въздържат от преминаване през скалите.

Попитан защо ги призовава да не преминават през там, след като той самият е застанал под скалите, Нанков отговори: „Доц. Стойнев да извади картата на свлачището. Ще видите, че проблемният участък свършва на ската, под който сме в момента“.

Преди десетина дни свлачището затвори второкласния път, свързващ Смолян с Мадан, Рудозем и Златоград. Според експертите то заема територия от 20-25 км и все още е активно.

Падналата огромна скална маса на пътя не може да се разчиства, защото ако се премахне, ще се отчупят и скалите нагоре по ската, които тя подпира. Горе има пукнатини, широки по 50-60 см и дълбоки 4-5 метра.

Експерти: Немислимо е да се разчиства свлачището след Смолян, то е активно и агресивно

Немислимо е да се чисти свлачището по главния път между Смолян и Мадан. Нашата цел в момента е да спрем процеса, защото върху активно с...

„Ние сме на мнение, че не трябва да разчистваме, защото вътре в свлачищното тяло има процеси на движение все още. Тези процеси бавно затихват, но ако ние тръгнем с агресивни действия по разчистването, рискуваме този пакет, който се е откъснал на около 20 метра над свлачищния отсек, да тръгне и тогава нещата могат да бъдат по-фатални за самия път“, коментира доц. Стефчо Стойнев – шеф на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в МГУ. Той е ръководител на междуведомствената работна група, която трябва в понеделник пред АПИ да докладва своето становище и да предложи мерки за справяне с проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян