X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Община Чепеларе излезе извън финансов мониторинг

577
Община Чепеларе излезе извън финансов мониторинг
Снимка: Чепеларе

Община Чепеларе е извадена от списъка на общините с финансови затруднения или т.нар. финансов мониторинг.

Финансите ѝ са наблюдавани от 2016 година, след като се оказа с повече от три нарушени показателя, разписани в Закона за публичните финанси.

За да разясним как една община попада в списъка на общините с финансови затруднения и как напуска този списък, разговаряхме с началник-отдел „Финансово-счетоводна дейност“ в Община Чепеларе Веска Димитрова.

„В Закона за публичните финанси са разписани правила, според които всяка една община може да се озове в наблюдавания списък на общини с финансови затруднения, ако не спазва финансова дисциплина“, обясни тя.

Щети заради договор с адвокат в Чепеларе, запорирал сметките на общината

Щети на общинския бюджет откри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по договор с адв. Кирил Иванов, сключен от бившата кмет...

„Показателите, които се следят, са шест: процент на събираемост на данък недвижими имоти и данък превозни средства, съпоставен със средната събираемост за страната; поети ангажименти; задължения за разходи; просрочени задължения; нарушения при плащане на общинския дълг по реда на чл. 32 от Закон за общинския дълг и отчитане на бюджетното салдо за последните 3 години. Има определени проценти, всичко е описано много подробно в чл. 130, гл. 8 от Закона за публичните финанси. Ако една община надхвърли определените параметри, тя е в нарушение и в риск. Ако едновременно са нарушени три или повече показателя, общината се оказва в списъка на общини в затруднено финансово положение“, допълни Димитрова.

Община Чепеларе нарушава параметрите системно от 2016 до 2019 година, като една от тях са нарушени едновременно 4 показателя.

„През 2018 успяхме да подобрим събираемостта, но все пак останахме в списъка с три нарушени показателя. В същия закон са разписани правила и процедури, които всяка затруднена община трябва да предприеме, за да подобри финансовото си състояние. В такива случаи се прибягва до прилагане на план за финансово оздравяване, като в него следва да се разпишат всички мерки по всеки нарушен показател. Съответно Министерството на финансите и Агенцията за държавна финансова инспекция следят дали и как предписаните мерки се изпълняват и дали водят до постигане на финансова устойчивост на общината“, посочи още експертът.

През 2020 г. община Чепеларе изготви план,  единодушно подкрепен от Общинския съвет. Финансовото министерство го одобри и предостави на администрацията 2,5 млн. лева безлихвен заем.

„В края на 2020 ние показахме едни много добри резултати - от 166% поети ангажименти паднахме на 93%. От тях 64,4% са с осигурено финансиране – така, че реалната стойност по този показател е 26,8%.

Община Чепеларе плаща дълг от 69 хил. лева към млади семейства

Община Чепеларе започна изплащането на еднократната помощ от 1000 лв. за новородено за минал период. 40 млади семейства получиха сумата...

От представения отчет за 2020 година става ясно, че един от трите нарушени показателя – задължения за разходи – е трайно подобрен и Община Чепеларе излиза от списъка на общините с финансови затруднения.

Относно изразеното в обществото недоумение как община с 5,5 млн. лева дълг излиза от списъка на общините в затруднено финансово състояние, началникът на отдел „Финансово-счетоводна дейност“ каза още, че наличието на този дълг няма отношение към процедурата по влизане или излизане на една община от въпросния списък и е много лаишка проява да се търси проблем там.

„Дългове имат дори най-богатите организации, компании, държави. Същественият и определящ фактор е дали субектът – без значение дали фирма или община – има възможност да обслужва безпроблемно дълга си. Община Чепеларе вече е в състояние да обслужва този кредит – и, пак напомням, изплащали сме подобни суми в по-кратки срокове. Така, че този дълг не е пречка за изваждането ни от списъка на общините в затруднено финансово състояние“, поясни финансистът на общината.

Тя подчерта, че въпросната процедура се движи по строги правила и критерии и ако има пречка, общината просто нямаше да бъде извадена от този списък.

„Нещата са прости и ясни: ние бяхме в списъка заради три нарушени показателя. По един от тях показваме трайно подобрение, следователно вече няма причина да сме в този списък. Останалото са спекулации и тълкувания от неспециалисти“, посочи още Димитрова.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com