X
 
 

Още един млад талант в инициативата „Гайда във всяка родопска къща“

887 0
photo of Още един млад талант в инициативата „Гайда във всяка родопска къща“
Снимка: Община Смолян
Шестокласникът Иван Димитров получи гайда от кметовете на Смолян и Широка лъка. Основната идея на инициативата „Гайда във всяка родопска къща“, стартирана през 2016 година от кмета Николай Мелемов, е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите.

Тогава кметът на Смолян заяви, че след Роженския събор се е отприщил мощен интерес към този музикален инструмент, масово деца се записаха да се учат да свирят. „Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а родителите деца, които са социално слаби или безработни, нямат възможност да им купят гайда“, обясни той.

Над 400 гайдари свирят в Стойките - родното село на Апостол Кисьов

Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение на два дни свирят в памет на Апостол Кисьов.  Той е виден родопски фолклорист,...

А момчето от Широка лъка, което получи подаръка, се класира трети на Националното гайдарско надсвирване в с. Гела тази година през август месец в неговата възрастова група.

„Целта ни винаги е била да поощряваме талантливите гайдари като Иван, защото те ще популяризират характерния емблематичен за Родопите музикален инструмент. Гайдата настрои широколъшкият майстор Калин Бочуков, след което Иван веднага засвири на нея“, обясни Мелемов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители