Родопчани канят всички българи на Роженския събор през юли

10060
Родопчани канят всички българи на Роженския събор през юли
Снимка: Анита Чолакова

От 19 до 21 юли българи от цялата страна и чужбина ще се срещнат на Роженските поляни.

„Когато през 2015 г. го организирахме за първи път, а после и през 2016 г., видяхме, че хората имат нужда от този събор. Той се превърна в най-мащабното събитие за цялата страна. Отчели сме грешки и недостатъци от предишните два събора. Опитваме се да избегнем старите проблеми, надявам се да не допуснем нови“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

В трите дни на четири сцени ще се проведе национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилна музейна експозиция ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали с основен акцент родопската каба гайда.

Посетителите ще видят изложение на различни порони овце, кози, кучета, говеда, биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

Ще бъдат представени различни традиционни занаяти, местни обичаи, ястия и печива. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с огромен трибагреник, а през трите дни точно в 12 часа ще се извива огромно хоро.

За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия. За най-малките е предвидена забавна детска творителница, както и истински уроци по родолюбие.

За по-добрата организация тази година ще бъде разширен палатковият лагер и паркинг зоните. Разработена е специална транспортна схема с алтернативни маршрути през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен.  

„Както винаги общината поема ангажимента за фолклорната част. Предвидена е специална родопска вечер“, съобщи днес кметът на Смолян Николай Мелемов. От бюджета на общината за Роженския събор са предвидени 80 000 лева.

„Чепеларе проявиха интерес да се включат в организацията на събора. Очакваме също общините Девин и Баните да участват. Няма да откажем помощ на другите общини. Идеята е да представим целите Родопи. Много е важно да имаме добро сътрудничество, за да сведем проблемите до минимум“, отбеляза той.

Кметът подчерта, че ще поканят всички държавни институции, включително и президента.

Съорганизатор на събора е сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ с ръководител Симеон Караколев. От 2015 г. организацията е наемател на ливадите на Рожен.  

„Вярвам, че съборът ще бъде много успешен. С г-н Мелемов вече имаме създадена рутина в действията и организацията. Ще акцентираме отново на знамето. Амбицията ни е да направим нещо, което да стои там с години, да е нещо внушително“, каза Караколев.

Той подчерта, че ще са безплатни входът, паркингите, свободно всеки може да внася храна и алкохол. Планирано е да се създаде приложение специално за схемата и събитията на Роженския събор, което всеки може да инсталира на телефона си за улеснение. Така ще може да види например къде има свободни паркоместа. В уебсайта на събора ще се предлага виртуална разходка из събора.

Пет продукта ще бъдат с фиксирани максимални цени – кюфтета, кебапчета, хляб, вода и бира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян