Щетите в Смолянско са сериозни, десетки села са без ток, областният търси помощ от премиера (СНИМКИ)

1740
Щетите в Смолянско са сериозни, десетки села са без ток, областният търси помощ от премиера (СНИМКИ)
Снимка: Емо Гогушев

Десетки населени места в област Смолян продължават да са без електрозахранване, като някои от тях нямат ток вече трети ден. Причината е в скъсани електропроводи след проливните дъждове и тежкият сняг впоследствие, който причини аварии.  

В община Смолян около 40 населени места са с нарушено електрозахранване (потвърдено от EVN), а в община Мадан - 17. В община Девин село Селча е без ток, в община Рудозем - селата по цялото Елховско корито, а в Баните горната част е с прекъснато електричество. Нормално е електрозахранването в общините Златоград, Чепеларе и Доспат.

Според EVN, в късните часове на 14 декември електрозахранването за над 100 села в области Смолян и Кърджали е било възстановено. Към момента продължават дейности по възстановяване на и на въздушни електропроводи, скъсани от снега и от множество паднали дървета.

Четвърти ден девинското село Триград е без достъп. Вчера следобед в реката падна багерът, който запълваше с чакъл подпора за укрепване на поразен от наводнението частък. Път няма и към смолянското Киселчово. До село Мугла се стига, но само с високопроходими автомобили - ситуацията там остава тежка.

(Така изглежда част от пътя към Триград)

Заради липсата на ток, със заповеди на кметовете на Мадан и Рудозем днес детските градини и училищата остават затворени. В няколко населени места в региона има проблеми и с водоподаването.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Все още е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона в цялата Смолянска област.

През нощта е имало множество сигнали за паднали дървета, които са причинявали временно спиране на движението по много направления. 

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев ще участва днес в работна среща с премиера Кирил  Петков, на която заедно с негови колеги от Кърджали и Благоевград ще обсъдят щетите от бедствията през последните дни. Ще се търсят спешни решения за подпомагане на пострадалите населени места.

От община Смолян съобщават, че обстановката продължава да е изключително тежка след проливните дъждове и обилния снеговалеж. Бедственото положение не е отменено. Много села са без ток. Постъпват сигнали за много паднали дървета по пътищата. На терен са доброволците от Смолян, техника и служители от общината, които разчистват пътищата. Хората в откъснатите села са снабдени с хранителни продукти и каквото им е необходимо.

През вчерашния ден по-малкото от двете свлачища, пресичащо пътя Широка лъка –Девин е заскалено. За тази дейност е привлечена фирма от общината. Заскаляването продължава и през днешния ден, като се надяваме да приключим с аварийната дейност. Укрепването на пътя, който е част от републиканската пътна мрежа, е превантивно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян