Старо килийно училище започва нов живот като музей на духа

7958
Старо килийно училище започва нов живот като музей на духа
Снимка: Анита Чолакова

За нов живот събуждат старото килийно училище към църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка. Намерението е комплексът ще бъде превърнат в музей на духа.

Промяната става бавно, докато се изиграе обществената поръчка, но процедурата започна миналата година, а няколко месеца по-рано правителството отпусна на община Смолян 760 846 лева.

Да извърши реставрацията и адаптацията на старото, полусъборено училище бе избрана асеновградската фирма „Запрянови – 03“ ООД през септември миналата година.  

Обектът е собственост на Пловдивската митрополия, като правителството насочи целевите средства към общината и затова тя е възложител.

Застроената площ на сградата е около 193 кв. м, а разгънатата застроена площ - около 397 кв. м. Прогнозната стойност за изпълнение на обекта е 634 036 лв. без ДДС (740 843 лв. с ДДС).

За широколъчани училището и църквата са пряко свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е построен за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г. след специалното разрешение на Махмуд Първи.

Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на прочутия Захарий Зограф. Смята се, че храмът е чудотворен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани.

В свое послание Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

В двора на църквата се намира училището "Свети Панталеймон", което по-миналата година навърши 130 години. Училището е изградено през 1888 г. от местни майстори като целият комплекс е паметник на културата от национално значение.

"Аз живея срещу църквата и туристите като минат все питат: „Какво е това?“, „Няма ли да го направите?. Този обект аз съм го изстрадал най-много и, разбира се, колегите ми, бившите кметове, но ще стане", уверен е кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той разказва, че сградата на училището била компрометирана по време на социализма от незавършена реставрация, но и изтърбушена оцелява вече над 30 години.

„Това доказва какви майстори са я строили навремето, така че дори с нарушени конструкция и стени да издържа досега“, допълва Седянков.

Очакват около 3000 души на "Песпонеделник" в Широка лъка

Традиционният кукерски празник на Широка лъка - "Песпонеделник", тази година ще се проведе на 1 март, като проявите ще  ...

След като се изпълни проектът за реставрация и адаптация на сградата ще се оформи уникален по рода си комплекс заедно с църквата.

 „Това си е мечта на местната общност и идея от години. Имаме разбиране и от Дядо Николай, и от местния свещеник да си стане един музей на духа. Сиреч, конакът е етнографският музей на бита, а този да е на духа“, добавя кметът.

Намеренията са да се експонират като постоянна сбирка археологическите находки за ранното християнство от района на Смолян. Ще се направи документална изложба за началото на образователното дело.

"Желанието ни е да сложим няколко картини на Владимир Рилски. Като влезе турист, два часа да има какво да гледа и да онемее, а Дядо Николай, с когото сме разговаряли, има желание, когато дойдат владици от Гърция да им покаже, че и ние имаме история, не само те да показват неща от времето", разказва още Седянков.

Той спомена, че от няколко години насам влюбени двойки са въвели нов обичай в селото - на стария римски мост над Широколъшка река да заключват с катинари любовта си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини