В завода за авточасти в Смолян засега 64 души са с COVID-19, изследването продължава

7965
В завода за авточасти в Смолян засега 64 души са с COVID-19, изследването продължава
Снимка: "Хроновски БГ" ЕООД

Потвърдените нови случаи на Ковид-19 в завода за автомобилни части "Хроновски" са 57. По 20 са позитивните от общините Смолян и Мадан, от община Рудозем са 17, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Уточняваме, че това са резултати от взетите проби на 377 служители в "Хроновски", за които областният кризисен щаб в Смолян съобщи вчера, че са около 60. Към датата 25-ти юни служителите с коронавирус в предприятието бяха 7, заради които започна масово тестване по инициатива на работодателя. Тоест, броят на заразените засега е 64. Останалите 377 души са в процес на изследване.

58 заразени, но не болни в завода в Смолян

58 от всички 377 тествани работници в завода за авточасти в Смолян са с COVID-19. Но не са болни.  Това подчерта кметът на града Н...

"Всички потвърдени случаи от производственото предприятие са проучени, като са им издадени предписания за 14-дневна домашна изолация. Само 25% от лицата съобщават за леки оплаквания от горните дихателни пътища. Останалите са без изразени симптоми към момента. На работното място са установени 72-ма контактни. В семействата предстои издирването на такива", допълват още от РЗИ.

Изследванията на работещите продължават. Само един от първите потвърдени случаи в завода до момента е хоспитализиран в инфекциозното отделение на МБАЛ – Смолян с диагноза пневмония, в стабилно състояние.

Жена на 83 г. от  Смолян и мъж на 86 г. от с. Борино са хоспитализирани в областната болница. На домашно лечение в добро общо състояние под наблюдение на личен лекар е и 52-годишен мъж също от града.

Продължава епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица и предприемане на епидемиологични мерки. Вчера от ръководството на "Хроновски" съобщиха, че възстановяват своето производство на 50%.

Новото огнище на COVID-19 в Смолян "Хроновски" - с доста заразени при 50% изследвани

През миналата седмица е открито ново огнище на коронавирус в предприятие за производство на авточасти в Смолян. Първоначално бяха 7, а ...

След като първите 7 служители дадоха положителни проби, в събота предприятието бе затворено за дезинфекция. Масовият скрининг започна в петък с PCR тестове от лабораторията на Университетска болница "Пълмед".

"Работим в тясно сътрудничество с РЗИ, каза оперативният директор на "Хроновски". Освен обявените в петък противоепидемични мерки компанията днес предприе и допълнителни за неразпространение на инфекцията. Поръчани са защитни шлемове за работниците, част от поточните линии за затворени, както и съблекалните. Служителите ще идват на работа с работно облекло и със собствен транспорт. Организираният превоз с автобуси временно се спира", заяви оперативният директор на компанията Костадин Христов.

Очаква се до 3 седмици заводът да възстанови нормалния си ритъм на работа.

Припомняме, че на брифинг в областната управа бе неофициално съобщено, че досега са изследвани половината служители в предприятието, като положителни са 60 проби, или 15,5% от тестовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян