За Успение Богородично в Широка лъка спират движението между Смолян и Девин

4417
За Успение Богородично в Широка лъка спират движението между Смолян и Девин
Снимка: Антонио Хаджихристов

Утре вечер от 21 до 21,30 часа ще бъде ограничено движението между Смолян и Девин през Широка лъка. Пътуването ще бъде трудно заради провеждането на тържествена заря-проверка в памет на загиналите воини от Широка лъка, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Почитта на местните жители към Света Богородица е уникална и е превърната в тридневен празник на Широка лъка.

Света Богородица се смята за пазителка на Широка лъка. Предание разказва как на мястото на училището се появила в сияние Богородица и спасила от сеч събраните всички мъже от селото по време на османското иго.

Още от вчера започнаха тържествата с представяне на “Четирилогия, разказваща за стари български обичаи” на Нидал Алгафари.

Два века просвещение честваха в Широка лъка

Вълнуващ юбилей – цели два века просвещение, честваха днес жители и гости на Широка лъка. В препълнената зала на читалище &bdquo...

Довечера е предвиден празничен концерт с участието на ансамбъл „Манол Радичев“ – с. Гела.

Утре от 18 часа ще се състои вечерно богослужение в църквата „Успение Богородично“.

След това ще се проведе тържествена заря-проверка на военослужещи от 101-ви Алпийски полк и духовия оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив, в почит на загиналите широколъчани във войните за национално обединение и освобождение.

На 15 август широколъчани ще се съберат на празнично богослужение в църквата „Успение Богородично”, където подреждат и благословена трапеза, а след това на площада започва народно веселие с оркестър „Родопи”.

Празниците се организират от община Смолян, кметството в Широка лъка, църковното настоятелство на храма и читалището в селото.

Широка лъка - просвета на 200 години

Широка лъка се готви за големи тържества в началото на юни по повод 200 години просветно дело в селото. Това каза за Радио „Фокус...

За широколъчани църквата и Света Богородица са пряко свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е построен за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г. след специалното разрешение на Махмуд Първи.

Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на прочутия Захарий Зограф. Смята се, че храмът е чудотворен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани. В свое послание Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

В двора на църквата се намира училището "Свети Панталеймон", което тази година закръгля 130 години. Училището е изградено през 1888 г. от местни майстори като целият комплекс е паметник на културата от национално значение.

„Сградата на училището била компрометирана по време на социализма от незавършена реставрация, но и изтърбушена оцелява вече над 30 години. Това доказва какви майстори са я строили навремето, така че дори с нарушени конструкция и стени да издържа досега“, казва кметът на селото Васил Седянков.

С постановление на Министерския съвет от 7 август правителството отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян