Застраховател осъди АПИ за катастрофа на заледен участък

2296
Застраховател осъди АПИ за катастрофа на заледен участък
Снимка: БГНЕС

Застрахователна компания осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ за причинени щети на катастрофирал „Мерцедес“.

Окръжният съд в Смолян се произнесе с категоричност, че единствената причина за увреждането било преминаването на автомобила през непочистен и заледен път. В хода на двуинстанционното дело не са установени други причини, които биха довели до настъпване на произшествието, в това число неспазени от водача правила за безопасност на движението.

190 души в Доспатско ще получават топъл обяд

190 социално слаби от община Доспат ще получават топъл обяд чрез разкриването на седем трапезарии от началото на месец май, съобщиха от...

Катастрофата станала на 27 ноември 2016 г. на пътя Батак – Доспат. Мерцедесът се ударил в мантинела в ляво от пътя, заради неопесъчен заледен участък. Наложило се той да бъде прибран за ремонт с пътна помощ.

Авто-техническата екпертиза доказала, че щетите по автомобила са от заледения участък.

Ударът станал при навлизане на колата в десен завой и излизане от него, когато водачът загубва управление над нея. Автомобилът се приплъзва наляво и с предната лява част се удря в мантинела, завърта се и удря задния калник и бронята.

Според вещото лице щетите по автомобила са за 1327 лева. Мерцедесът имал застрахователен договор за “Каско Стандарт” и от дружеството изплатили на собственика 1043 лева за възстановяване на щетите, след което завели дело срещу пътната агенция.

Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки

Мъртва риба от вида мряна е установена в малки участъци от реките Голяма и Върбица. Около 30 мъртви екземпляра са преброени в река Върб...

Мотивите на АПИ са, че шофьорът не е избрал скорост, съобразена с атмосферните условия и нямало данни дали е бил със зимни гуми.

За обратното обаче свидетелства полицаят, отишъл на мястото на инцидента. Той казва, че лошото състояние на пътната настилка е причина за катастрофата. Същият ден още три коли се ударили там. Полицаят бил категоричен, че гумите на увредения автомобил са с необходимата дълбочина на гарйфера.

Той заявил пред съда, че самият завой е с обратен наклон , че същият ден бил много заледен и при най-малкия наклон се излиза вляво от пътя и следва удар в мантинелата. При направения от него обход със служебния автомобил при скорост 20 км/ч самият той се завъртял близо до този участък. Полицаят казал, че това било единствената сутрин, когато участъкът е заледен и неопесъчен.

Освен щетите, Агенция „Пътна инфраструктура“ е осъдена да плати и близо хиляда лева разноски по двете дела.

Кметски етикет слагат в Стойките за произход на картофи

Кметски етикет слагат в смолянското село Стойките, за да докажат произход на родопски картофи. На него с големи букви пише, че продукци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян