110 снегорина ще работят зимата във Враца

472
110 снегорина ще работят зимата във Враца
Снимка: za actualno.com Ан.Костова
"Няма да оставим бедстващи на пътя през зимата”, каза Николай Димитров, шеф на дирекция Пожарна безопасност и защита на населението във Враца. 

От "Пътно управление" съобщиха, че имат изготвен план за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа, който е  съгласуван със сектор Пътна полиция и ПД Пожарна безопасност и защита на населението. Има и сключен договор със сдружение ”ПИМ–Т”, което ще поддържа  републиканската пътна мрежа на територията на областта.  Предварително е изготвен списък на участъците за зимно поддържане, с опорни критични точки с опасност от заледяване и снегонавявания. Директорът на "Областно пътно управление – Враца" Веселин Николов каза, че разполагат със 110 машини за снегопочистване, които ще поддържат републиканската пътна мрежа на територията на областта. За тази година дружеството има сключени споразумения за поддържане на републиканската мрежа в населените места с общините Бяла Слатина, Враца, Мездра и Роман, а за 2019 г. с общините Бяла Слатина, Враца и Мездра. От материалите, използвани през миналата година, за почистване има едва 30% от необходимото количество за работа при зимни условия. От 1 ноември се въвежда дежурство в Областно пътно управление на обозначените опорни пунктове. До 8 дни се очаква също да бъде пуснат главен път Е-79 при Краводер, където  вчера вечерта стана катастрофа с два тира и бетоновоз. Днес на пътя се довършва хидроизолация и ще се полага  втори слой асфалт. Технологичното време за полагане и монтаж на испанските фуги е три дни, уточни Николов.

Повечето общини имат договори за поддържане на Републиканските пътища, които изтичат на 1 януари. Самостоятелно ще се грижат за почистване на пътищата си през зимата Козлодуй, Оряхово и Хайредин.

Определени са местата, на които има снегонавяване всяка година и там ще бъдат поставени снегозадържащи мрежи, заяви Николай Димитров от Пожарна безопасност и защита на населението и допълни: „С всяка изминала година координацията ни става все по-добра с останалите, отговорни за работата ни при зимни условия”.

Центърът за спешна помощ Враца ще работи 24 часа, като дежурство ще има както в областния град, така и в големите филиали. Автомобилният им парк разполага със зимни гуми, вериги и друг инвентар за предвижване в критични ситуации. При евентуално спиране на електрозахранването, ще работят с бензинови генератори в Оряхово и  Козлодуй, с които ще бъдат захранвани санитарните автомобили. Медиците в Спешните центрове в област Враца разполагат с 12 броя медицински екипи, както и още 3 мобилни екипа, които ще подсилят дейността им. Българският червен кръст ще продължава  да работи с тел. 112, както и на телефоните на планинската спасителна служба. 15 са служителите, от които може да се очаква бърза реакция и които ще работят също на 24-часов график.

101 снегорина чистят София

През изминалата нощ всички улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, са обработени със смеси против заледяване. Това съ...

"ЧЕЗ-Разпределение България" е готова с необходимата техника за работа при зимни условия. От фирмата заявиха, че да работят в кризисни ситуации имат на разположение 24 аварийни екипи.

В по-малките населени места още не са сключени договори за  почистване на 4-класните пътища и предстоят нови съвещания. Голяма част от тях разчитат на селскостопанските производители за помощ.

Областният управител Малина Николова заяви, че с настъпването на зимния сезон, оперативните  дежурни в общинските съвети за сигурност ще подават  информация за обстановката на всеки два часа до Областния съвет за сигурност.

Областният управител прикани всички граждани и фирми в областта да приведат в техническа изправност своите автомобили и да се грижат за почистване на  пространствата около домовете си.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители