Безплатни очни прегледи в Русе в четвъртък

1661
Безплатни очни прегледи в Русе в четвъртък
Снимка: Община Русе
Световния ден на зрението ще бъде отбелязан с инициативата „Виж ме“ в Русе, като принос към темата имат „Общински пазари” - Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ - гр. Русе и БЧК - Русе 

Това е международно събитие, провеждано всяка година през втория четвъртък на месец октомври. Денят е посветен на проблемите на зрителните увреждания и предотвратимата слепота. Според Министерството на здравеопазването 80% от загубата на зрение в света е предотвратима - може да бъде избегната или излекувана. Това подтиква четирите организации да проведат съвместна инициатива за профилактика, превенция и засилване на общественото съзнание относно проблемите на очното здраве.
В интервала между 11:00 и 13:00 часа на 18.10.2018 г. /четвъртък/ на площада на Централния Общински пазар ще имате възможност да се срещнете с лекар – офталмолог от отделението по очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“, който ще тества зрителната острота на всеки желаещ. Тази година вниманието на лечебното заведение е фокусирано върху здравето на очите и профилактиката на техните заболявания при всички групи от населението. В Световния ден на зрението 36 пенсионери от гр. Две могили преминаха очни прегледи, а чрез кампанията „Виж ме“ лекарите ще достигнат и до населението на средна възраст.
Освен подсигуряването на терен и всички необходими материали за провеждането на мероприятието, домакините от „Общински пазари” – Русе са предвидили и вкусен подарък, за всеки проявил интерес съм инициативата.
За какво ни е добро зрение, ако не виждаме доброто и красивото във всичките му измерения. Своят поглед на тема „Виж ме“ ще представят чрез рисунки ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ - гр. Русе. В изнесено ателие децата ще пресъздадат не само окото, като част от човешкото тяло, но и това какви усещания получаваме чрез зрението, какво чувстваме, какво виждаме и какво възприемаме. Диалогът между поколенията ще се осъществи и чрез инициативата на БЧК - Русе за промотиране на новооткрития Ресурсен център за подкрепа на възрастните хора. Често хората в края на своя житейски път стават невидими за околните, извън полезрението. Идеята на доброволците (65+) на БЧК - Русе е да са полезни като „Възрастни помагат на възрастни“, а защо не и да привлекат вниманието на младото поколение към проблемите на хората, достигнали есента в своя живот.

Невидимият враг на очите - как да се предпазим?

Българите сме практични и спестовни хора, но понякога сякаш имаме неблагоразумието да спестим от най-важното – здравето ни. Ежедн...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители