Българска, турска и ромска сватби – на дефиле в Асеновград

4004
Българска, турска и ромска сватби – на дефиле в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
Дефиле на сватбените ритуали ще се разиграе в Асеновград, само след дни. В Деня на толерантността - 16.11.18 г. - пред асеновградска публика ще бъдат представени интересни моменти и мотиви от българска, турска и ромска сватби. Показано ще бъде всичко, което е характерно за трите етноса - облекло, храна, музика, ритуали. Ще бъдат разкрити тайните на обичайната турска къна, провеждаща се дни преди самата сватба. Интересни ще бъдат и пазаренето, танците и дори специфично приготвената храна при ромската женитба. А традициите, които ще бъдат показани при провеждане на българска сватба, засега организаторите запазват в тайна, за да бъде изненада за зрителите.

Доброволците, които ще се превъплътят в различните роли, наброяват 40. Те са хора от различни възрасти - самодейци, танцьори от Танцов състав „Ади“, ученици от ПГ „Цар Иван Асен II“ и СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в Асеновград. Темата за сватбените ритуали при различните етноси, съжителстващи си на територията на общината, не е избрана случайно. Целта е в Деня на толерантността - 16-ти ноември – да се покаже приемнствеността между асеновградчани. „За нас няма значение кой каква религия изповядва. Важното е, че се разбираме, помагаме си и живеем врата до врата, заедно. Защото, когато има разбирателство, нещата се получават.“, каза за Actualno.com Дафинка Комитова – секретар в Народно читалище „Родолюбие“ и един от инициаторите за реализиране на проекта.

Избрана да бъде представена е точно темата за сватбените ритуали, защото Асеновград е градът на булчинските рокли. Това е и начин да се обединят разлчни интересни, в случая – етноси, тъй като сватби се правят от всички. Информацията за провеждането на самите ритуали инициаторите набавят, разговаряйки с хора от трите етнически групи в Асеновград. Целта е всичко, което е характерно за една сватба, да бъде синтезирано в рамките на не повече от 25 минути, така че да се представи най-ценното и интересното. Дефилето на сватбените ритуали ще бъде представено в зрителната зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград на 16.11.18 г. (петък) от 19:00 ч. Проектът е на стойност 3 000 лева и се финансира от „Пловдив 2019“.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители