Детските градини в Благоевград почти пълни

2531
Детските градини в Благоевград почти пълни
Снимка: община Сандански
От 18 март започва кандидатстването в детските градини в Благоевград. За областния град се очаква прием на около 720 деца, с краен срок на записване за кандидатстването 10 април. Майките в Благоевград обаче обявиха в социалните мрежи, че кандидатстването е изключително интензивно, чака се много време на опашки и процесът протича трудно. Actualno.com провери това, като се свърза с г-жа Маруся Иванова, директор на една от най-престижните детски градини в града - "Детелини".

Детската градина е създадена през далечната 1979г. в триетажна сграда с почти декар дворно място за игри и забавление на децата. Капацитетът й е от 172 места, но поради големия интерес към учебното заведение, този капацитет често е надхвърлян. Градината е реномирана първо заради добрите грижи, както и заради качествения персонал и интензивните мероприятия, които организира.

Отново промени в критериите за прием в детските градини в София

Условията за прием в детски градини в София отново претърпяха промяна – за пореден път. Идеята е да могат бъдат приемани повече д...

-Г-жо Иванова, появи се информация, че има опашки пред детските градини в Благоевград и смут за процеса на записване. Във вашата детска градина такова ли е положението?

- При нас няма такова нещо, всичко протича нормално. Може би е пресилена тази информация, която имате.

- Колко места имате за прием тази година?

- Имаме 50 места, за момента имаме около 40 заявления, но чакаме още. Няма напрежение, всичко е нормално. До 10-ти април се събират заявленията. Всеки ден идват по няколко родители, записват се. Никога не сме имали проблеми със записването, нито е имало създаване на опашки или голям брой чакащи.

Пореден протест в софийски квартал - заради застрояването и липса на условия за отглеждане на деца

Втори протест заради неуредиците със застрояване, паркиране и липса на детски градини ще се проведе в столичния квартал "Обеля". Той за...

- Какви са приоритетите при класирането?

- Той се определя от точкова система. Когато желаещите са повече, отколкото са местата, влиза в сила тази система, и например 5 точки носи дете, което живее в района на детската градина. Още толкова точки се носят, ако детето има брат или сестра в същата детска градина. Има и други: за деца сираци, за деца на редовни студенти и други.

Чаканото класиране от всички родители ще бъде публикувано на 10 май, а родителите трябва да запишат децата си от 13 до 21 май. Децата, приети в първа възрастова група в детските градини, трябва да започнат своите занятия от 2-ри до 13-ти септември, а тези, които посещават яслена група, могат да останат в същото детско заведение, без да подават заявление.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители