Диригент Панайотов: Българите можем

514
Диригент Панайотов: Българите можем
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
Добрин Панайотов е кавалер на класическата музика от международен ранг. Той е роден в град Шумен. Когато започва да следва, се мести  да живее първо във Варна, а след това продължава следването си в Германия.

Панайотов е българин от много прочут и уважаван род. Брат му е корифей в коремната хирургия в България. Родителите му са следвали зъболечение в най-престижните университети в Франция и Турция, а след това се завръщат в България, за да предадат опита си и да приложат знанията си.

Главен диригент на "Мистериите на българските гласове", основател на професионалния фолклорен ансамбъл на град Шумен, Добрин Панайотов е награден с званието "Почетен гражданин" на Шумен. Когато е бил главен диригент на представителния фолклорен ансамбъл към Комитета за радио и телевизия, в Златния фонд на радиото са записани най-големите шедьоври на фолклорната музика. Той е бил и диригент на оркестъра за народна музика на БНР.

След като се мести в Германия и започва да работи там, създава четири частни музикални училища, едно от които е "Музик шуле Панайотов", което си партнира с детска музикална формация “Сеньо артист“ от Благоевград.

В Кюстендил казва, че го води вътрешното му чувство. Патриотичното му чувство. Въпреки, че живее далече от България – в Германия, той е патриот, истински родолюбец и милее за страната ни. Помага много и на българите в Германия. Той е председател на настоятелството на българската църква в Манхайм и диригент на църковния хор, дава работа на много български музиканти, кани български състави там, води немските си ученици в България. По този повод е и в град Кюстендил и със своите възпитаници гостуват в читалище "Братство 1869".

Той помага и по-важното, усилено пропагандира българската класическа музика и българското изкуство.

Защо?

Защото определено има какво да показваме. Най-ценното което имаме е нашата музика, нашия фолклор. Никъде го няма този начин на пеене, този начин на музициране. Второто е, че самите музиканти в България са много талантливи. Ние носим изключително голям талант по целия свят – говоря за българските инструменталисти и оперните певци.

Няма голям театър в целия свят, аз обикалям навсякъде – без "–ОВ" накрая или "–ОВА" – все български имена. Българите винаги са солисти на хоровете и инструменталисти в оркестрите.

Над 20 концерт-майстори в момента има в света – българи. Знаете - това е човекът, който стои най-отпред пред симфоничния оркестър и най-добрият музикант. Те се избират с конкурс, там няма интервюта. За едно място кандидатстват между 600 и 800 души – най-добрите музиканти от целия свят. И го печелят българи. Това е безспорен факт, с който трябва да се гордее цяла България. Този факт също така категорично говори, че има какво да им показваме. В тази област има хляб за българите. Музикалното образование в България е все още изключително евтино и достъпно в сравнение с чужбина.

Заплатите, които професионалистите получават в България – това е трагедия. В Германия е много по-добре, разбира се. Германия е на последно място по бедност в ЕС – има защо. Българинът сам си е виновен. Аз не знам българин в чужбина – бил съм освен в Европа, в Америка, Азия, навсякъде - който да е зле. Значи можем! Затова и най-добрите български музиканти търсят професионална  реализация в чужбина. Заради заплащането.

Детска музикална група - "Сеньо артист" гостува на читалище "Братство" в Кюстендил

Детска музикална група - "Сеньо артист" към Военен клуб Благоевград с ръководители - Стойка Германова и Иван Цонков гостуваха на читали...

Емиграция винаги е имало. Откакто се помним, от времето на “Титаник“, хората са ходили по различни страни…но са се връщали! Ходили са на гурбет да кажем.

Ние не се връщаме обаче. Въпреки че от скоро има тенденция да се завръщат български специалисти – аз имам контакт с тях, специално в София има хляб за тях. В столицата вече заплатите са европейски. Говоря, обаче, в техническите науки, компютърните и инженерните. Занаятчийските също. България има много голяма нужда от работна ръка. А Германия има още по-голяма нужда. Много мои познати музиканти от България идват тук и им помагам да си намерят работа – като шофьори на тирове, например. Плачат!  100 000 души в момента се търсят в Германия. Затова и г-жа Меркел покани бежанците – но това са некачествените хора, араби, които са неграмотни. Това е ФАТАЛНАТА ГРЕШКА и Германия затъва в тези отношения. Трагедия.

Аз навсякъде, по целия свят, давам за пример България, където в момента управлява дясна партия и патриотичен блок – това, от което цял свят трепери, като Тръмп или в Германия "Алтернатива за Германия". В момента политическото положение в България е много добро и стабилно. Подкрепям управляващото правителство и коалицията на патриоти с дясноориентирана партия.

Има огради на границата, никой не я прекрачва, а ако някой го направи – той се преследва. Така трябва да бъде, защото става опасно. Те ни мразят – арабите, мохамеданите. Мразят ни! Тяхната цел е да дойдат, да завладяват и да ни поробват – в духовно отношение говоря. Протестите в Германия против политиката на Меркел, за жалост, започнаха много по-късно, след като тя допусна бежанската вълна, и естествено са без резултат.

Както Льо Пен в Франция, например, австрийския канцлер, американския президент, както управлява Орбан в Унгария, Полша, Чехия, България я давам за пример – така трябва да се управлява.

Анелия Гешева и Петър Паунов откриха шестата работна среща между бизнеса и местната власт

Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се проведе шестата работна среща между бизнеса и местните власти, която цели сътрудни...

Не трябва да се плашат в Германия от подобна коалиция. Няма нищо лошо. Докато ние, българите, не се срамуваме да се наречем патриоти, германците патриотизъм веднага го избиват на нацизъм и те заради това имат комплекси.

Там няма такива патриотични песни. Аз когато се замисля какво пеем ние – “Аз съм българин ! България над всичко ! “и т.н. – това ако го кажеш в Германия нали знаете на какво мирише. А няма нищо лошо, те трябва да превъзмогнат този период.

България над всичко !“ - ами разбира се, това е моята родина, с която се гордея из целия свят – това е най-нормален патриотизъм, в което няма нищо лошо. А фолклорът възпитава точно в това отношение – да съхраним българските традиции, така че сме много доволни от работата си", разказа Добрин Панайотов ексклузивно за кореспондент от града на Actualno.com.

Материал на Джулия Андонова

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители