Иван Юруков и Стоян Божкилов за "До последния каприз"

4446
Иван Юруков и Стоян Божкилов за "До последния каприз"
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
На 20-ти октомври се състоя откриването на Зонална изложба "Струма" - най-мащабния художествен форум на югозападна България. Както сами предполагате, културен форум като този, неимоверно се превръща в средище на изтъкнати и популярни художници, артисти,културни дейци и любители на изкуството.

Кореспондент на Actualno.com от града успя да се срещне и да разговаря с някои от най-интересните участници на тазгодишното издание на изложбата. В следващите редове ще ви представим подробен анализ на една от творбите на Стоян Божкилов - един представител на съвременото художествено изкуство в България, творец с нестандартен почерк и новаторски идеи.

Специален гост на изложбата тази година бе и Иван Юруков - известен актьор и културолог. Заедно с Стоян Божкилов направиха подробен анализ на картината "До последния каприз", специално за читателите на Actualno.com:

Откриха Зонална изложба "Струма"

Вчера, 20 октомври, в ХГ "Владимир Димитров - Майстора", директорът на галерията - Валентин Господинов заедно с председателя на Съюза н...

"Творбата "До последния каприз" от Стоян Божкилов е вдъхновена от игрален филм, който разказва историята на един цигулар, отдал последните години от живота си в усъвършенстването на изсвирването на последния от 24-те каприза на Паганини. Картината представя сюжет от заснемането на филма. Става въпрос за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ за себе си, не за публиката. За него важи мотото: „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село и преобръща живота им завинаги"  - започна Иван Юруков

"Всички сцени представени в творбата  илюстрират части от заснемането на филма. Изобразени са творческия състав зад камера. В село, което се намира до Сандански, едновременно докато се снима филма, се прави реставрация на черквата "Свети Николай", която също е част от сюжета на картината. Изобразен е Главния герой - цигуларя, който изпълнява капризите на Паганини, както и всички герои, които участват във филма.

Картината бих нарекъл "Филм за Паганини". "До последния каприз" е вдъхновение от 24-те каприза на Паганини, като наследство за всички цигулари след него, като наследство за непостижение в цигулкувоно майсторство!", обясни Иван Юруков.

Любимата реплика на актьора от Николо Паганини е „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават." Сюжетът на “До последния каприз“, е свързан с „24-те каприза“ на Николо Паганини - най-голямото предизвикателство към цигуларите, оставено от маестрото, предаде за Actualno.com кореспондент от града.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители