Оператор на депо за отпадъци в Русе понася финансови санкции

1327
Оператор на депо за отпадъци в Русе понася финансови санкции
Снимка: РИОСВ-Русе
Във връзка с пожара на русенското сметище на 3 ноември, фирма „Берус“ ООД, оператор на Регионално депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци-Русе, ще плати солена глоба от 20 000 лева. Директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов издаде наказателно постановление за допуснатата безстопанственост и замърсяване на околната среда.  

Припомняме, че инцидентът е възникнал първоначално на 50 кв.м, едновременно от четири страни и се е разраснал до 15 дка. Отпадъците в клетка 2 - пластмасови, хартиени, текстилни, полиетиленови, ПДЧ и др. са депонирани във височина. Така се е образувал стръмен скат, който е бил трудно достъпен за поддържане, уплътняване и запръстяване. 

При извършената извънредна проверка на РИОСВ случилото се в депото не е било достатъчно добре овладяно. Скатът е продължавал да тлее, на места с активни огнища, от които се е отделяла задушлива миризма. Непрофесионалната експлоатация и допуснатият пожар са нарушения на Закона за управление на отпадъците, за което фирмата е санкционирана. Глобата е наложена след извършената проверка на депото на 5 ноември.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители