Ренета Томова бе удостоена посмъртно със специална грамота в конкурса „Човек на годината”

1777
Ренета Томова бе удостоена посмъртно със специална грамота в конкурса „Човек на годината”
Снимка: личен архив
Ренета Томова, сливенската родилка, която почина непосредствено след раждането на първото си дете, бе отличена със специална грамота в тазгодишното издание на наградите „Човек на годината“.

Приживе Ренета Томова бе председател на Клуб по конен спорт „Табора“, а заедно с това ярък граждански активист и доблестен човек. Заради застъпничеството й за редица природозащитни каузи и подпомагането на деца със специални нужди Ренета Томова бе номинирана и отличена със специална грамота в кампанията „Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет. След нейната нелепа смърт, на национално ниво бяха повдигнати редица въпроси за качеството на родилната помощ у нас.

Приятели на Ренета Томова се борят за оцеляването на конната база "Табора"

Смъртта на Ренета Томова която почина след раждане в Сливен на 17 август, остави не само дъщеричката ѝ без майка. Ренета е била собстве...

Журито на конкурса присъди на Ренета Томова и на алпиниста Боян Петров отличия за цялостен принос. Грамотата на Рени ще бъде предадена на дъщеричката ѝ – малката Мария.

 „Основната причина, поради която номинирахме Ренета Томова, е начинът, по който тя живя, а не начинът, по който си отиде от света. Номинирахме я след смъртта ѝ, но сме убедени, че ако тя беше жива и продължаваше по същия начин, това признание за работата ѝ щеше неминуемо да дойде”, каза при получаването на наградата Диана Стойкова, една от сподвижничките на Ренета. „С всичките си действия Рени показваше, че страхът е най-големият порок и непрекъснато се опитваше да се бори с нехайството, безхаберието, престъпното бездушие, обзело толкова много хора в страната ни. Тя не се страхуваше да се грижи за конна база и всички животни в нея напълно сама, не се страхуваше да язди сама в планината, не се страхуваше да ходи всеки четвъртък под Стария бряст, за да демонстрира в защита на Пирин и срещу унищожаването на българската природа, не се страхуваше да инициира почистване на природния парк с понита, да организира детски лагери, да провежда напълно безплатно хипотерапия за деца с увреждания, да участва в маратон бременна… Искаме някой ден Мария да пази това отличие и да си спомня, че нейната майка живееше без страх, живееше като достоен човек, живееше пълнокръвно, будно и истински”, подчерта още Диана Стойкова по време на церемонията по връчването на наградата.

Това признание е може би и една малка утеха за родителите и близките на Рени, които все още очакват да научат истината за смъртта на своето дете.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители