Синята къща – добротворното сърце на Сливен

2401
Синята къща – добротворното сърце на Сливен
Снимка: Арт магазин Синята къща
Вслушвай се в тихия глас.

Това е един от компасите, завещали ни древните учения и философи. Сякаш са знаели за нас и за тази наша бездушна, шумна, арогантна, самодоволна и овулгарена епоха. В която най-мощно крещящият - от ефира, от екрана, от интернет или от някоя монументална трибуна, придобива ексклузивните права над истината.

Вслушвай се в тихия глас, и тръгни по пътеката към най-важното, което се вижда само със сърцето…

И ето че вече съм в Синята къща. В най-честният и чист пристан на добротворството в Сливен.

Тук понякога е шумно и доста оживено, но сега е тихо. Сигурно се случва някакво театрално тайнство, си мисля, защото на вратата се появява Милен, един от любимците на сливенското ларго, с вечната си усмивка и любопитни очи, и с хартиена корона на главата. Той е един от младежите, които редовно посещават Центъра за социална интеграция на Синята къща.

Спомням си първите стъпки на този център преди повече от десет години - тогава, когато още нямаше европрограми, външно или държавно финансиране. Нямаше нищо, освен безкористното желание да се помогне на младежите аутисти от Сливен, да се разчупят оковите на социалната им изолация. А колко сковани и подозрителни бяха те при първата ни среща, барикадрани в своя аутизъм!... И дори започвам да се съмнявам в собствените си спомени, защото сега пред себе си виждам ведри, уверени и гостоприемни млади хора. Канят ме в светая светих на своите коледни приготовления. Изумителна е тази метаморфоза. Родена от търпението, упорството и отзивчивата грижа на хората от Синята къща.

И продължавам да се вслушвам в тихите гласове…

Генка Иванова е председател на фондация „Инициатива Съпричастност” от самото ѝ създаване през 2003 година, и стопанка на Синята къща. Не познавам по-скромен, непретенциозен и смирен човек. Но и по-силен. Защото очите и сърцето ѝ са видели сълзите, тревогите, раните и житейските крушения на стотици изстрадали хора. Самоотвержени майки, посветили живота си на увредените си деца, покрусени близки на неизлечимо болни, обречени дечица с тежки диагнози, душевно болни мъже, бездомници, безпризорни сираци…

„Ние се сблъскваме с мъката и болката зад ъгъла, в съседния вход, улица, квартал. И не е нужно дълго да анализираме и да се взираме в новинарските емисии, за да осъзнаем, че това е част и от нашата собствена съдба. Затова нашата мисия е да бъдем много близо до хората. Мисля, че човек е най-полезен, когато приема нещата лично, когато го „заболи”, казва Генка Иванова. И обяснява своето разбиране за съпричастността: „Тя е не само емоция, да съчувстваш или да съжаляваш някого. Съпричастността е равносилна на реална помощ, на действие, на желание и воля да помогнеш на човека до теб”.

А всичко започва в най-голямата криза през 1996 година, когато освен пари, нямаше и хляб. Нямаше и лекарства. Нямаше и държава. Тогава Генка решава да направи нещо за своя град. За хората на Сливен. И впряга всичките си лични приятелства и контакти от чужбина да помагат.

Не след дълго започват да пристигат първите камиони - с легла, чаршафи, болнично оборудване, лекарски инструменти, помощни средства за инвалиди, дрехи, храни и лекарства: за сливенската болница, за домовете за деца с увреждания и лишени от родителска грижа, за Дома застари хора. Тонове дарения! Дали глътка въздух за сливенските болнични и социални заведения.

И винаги първо там, където нуждата е най-голяма и хората са най-уязвими… Сигурна съм, че Генка е забравила немалка част от дареното и стореното. Защото то е толкова много! А и в онези трудни години все още не беше модерно дарителите да позират пред всеки подарен кашон и да изпращат прессъобщения с умилителни снимки до медиите. И със сигурност знам, че Генка и хората от Синята къща често бяха последна надежда за бедните, болните и отхвърлените. Че нерядко институциите им прехвърляха сложните социални случаи като горещ картоф, а те намираха начин да помогнат. Самоотвержено и безрезервно. С тиха отдаденост, която не очаква благодарност или отплата. Просто – чувствителни човешки сърца, улавящи и откликващи на чуждата болка и горест.

Винаги са ме изумявали непоколебимостта и куражът на тази нежна и крехка жена да следва пътя, който ѝ е отреден, и да не предава своята кауза. Въпреки горчилките и пречките, въпреки личните рани, въпреки трудностите и трусовете… Да съзидава добро!

Вслушвай се в тихия глас…

През онези мизерни и злополучни години – средата на 90-те, когато в социалните заведения покривите падаха, прозорците зееха, отоплението беше оскъдно, храната не стигаше, Генка и нейните английски и немски партньори започнаха първите сериозни дарения и ремонти: в Дома за деца с умствена изостаналост в град Кермен, в Дома за душевно болни мъже в град Твърдица, в Социално-педагогическия интернат в село Драгоданово, в Дневния център за деца с увреждания „Свети Стилиян Детепазител” в Сливен… Освен дрехи, медикаменти и храни – ремонти на покриви, смяна на дограми, изграждане на нови отоплителни инсталации, реновиране на бани и тоалетни, създаване на специално оборудвани помещения за зъболекарски кабинети, физиотерапия, образование и игри, и още: доставка на легла, одеяла, спално бельо, специализирано оборудване, пособия, играчки. Дарено за Сливен - чистосърдечно, безвъзмездно и безкористно.

Мащабите на това неимоверно социално съзидание са трудни за асимилиране - си мисля, докато разговарям с Генка Иванова. И се опитвам да си представя колко ѝ е било трудно да го износи на крехките си плещи…

Слушам нейния нежен, почти момичешки глас, а пред мен изплуват минали картини: как в прегръдките ѝ се сгушват децата с детска церебрална пареза (ДЦП) в Кермен, как я посрещат със светнали очи малчуганите-сираци в Драгоданово, как  гали ръката на онзи отчайващо несретен мъж в Твърдица и как с почти обожание я гледат жените от първото защитено жилище в Сливен…

БЧК стартира коледната си благотворителна кампания в Сливен

Областният съвет на Българския червен кръст в Сливен обяви старта на традиционната си коледна благотворителна кампания. Средствата, на...

След това Генка ми подава няколко ситно изписани листа - сбита статистика за дареното и стореното през годините. А зад телеграфния стил чувам тихия ѝ глас. И знам, че зад всяка дума стоят самоотвержен труд, чиста човешка доброта и безусловна отзивчивост. И истината.

Онази, невидимата за очите…

„В Социално-педагогическия интернат „Христо Ботев” в село Драгоданово беше изградено парно отопление в момент, когато децата там бяха 100, а печките, на които се отопляваха, бяха стари, пробити, работеха на дърва и въглища. Беше поставена нова ПВЦ дограма. Направен беше ремонт на баните, тоалетните и вратите. Подменихме старите легла в интерната, които бяха в окаяно състояние, като допълнително закупихме нови завивки, спално бельо и кожени калъфи на матраците, пердета за спалните. Оборудвани и обзаведени бяха: библиотека, кабинет по керамика и други кабинети; възстановена и ремонтирана бе игротеката. Бяха закупувани обувки, дрехи и храна, както и осигурен транспорт на децата до различни летни лагери. Осигурихме и възпитател за времето, когато част от персонала е в отпуск. Беше осигурена трудотерапия, обучителни материали, както и закупени игри за свободното време (като мини футбол, телевизор, видео и др.). Бяха организирани изложби с предмети, изработени от децата. Синята къща финансира и организира няколко курса за професионално обучение за придобиване на професионална квалификация 1-ва степен за младежи, преминали през интерната.

С Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в град Кермен работим от самото начало. Извършени бяха множество ремонти. В двора бяха изградени къща за игри, оранжерия и пергола. На втория етаж на сградата бяха направени бани и тоалетни. Беше поставена нова ПВЦ дограма. Направени бяха редица обзавеждания във физкултурния салон, спалните и други помещения. Беше закупен балатум.

В Дома в Кермен финансирахме животоспасяваща операция за болната от хидроцефалия Пламена Бъчварова, като за целта беше закупена клапна система.

В рамките на няколко години беше осигуряван транспорт за психолог, а когато е било необходимо, наши рехабилитатори извършваха процедури на място. За децата от Дома бяха предоставяни: дрехи, обувки, памперси, обучителни материали, помощни средства, хранителни продукти. Доброволци помагаха на персонала, за нуждите на Дома беше осигурен микробус за ползване.

Стотици се събраха за запалването на светлините на сливенската коледна елха (ВИДЕО)

Стотици сливналии събра традиционното шоу по запалването на светлините на коледната елха в центъра на Сливен. Десетки застанаха за сним...

В продължение на много години за Дома за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост в град Твърдица осигурявахме разнообразна по вид помощ. Подпомагахме Дома при различни строително-монтажни и ремонтни дейности - като поставяне на теракотни плочки, нова ПВЦ дограма, ремонт на баните и някои от спалните помещения и др. Оборудвахме  изцяло зъболекарски кабинет. Периодично предоставяхме обзавеждане: легла, тенис маси, канапета, DVD и друга подобна техника. Периодично подпомагахме дома с дрехи, памперси и храна. С помощта на английски експерти продължаваме дългогодишната обучителна програма за персонала.

За нуждите на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Св. Стилиян Детепазител” в Сливен бяха извършени много ремонтни дейности. Осигурено беше обзавеждане - пералня, компютърна система, климатик, пердета, комплект дивани и др. Предоставяли сме още помощни средства, материали за трудотерапия, обучителни материали. Когато беше необходимо, помагахме с транспорт за екскурзии. А докато в сградата на Дневния център се извършваха ремонтни дейности, предоставихме част от Синята къща за занимания на сборната група.

За Дома стари хора в Сливен осигурихме част от обзавеждане. На входа поставихме нова алуминиева врата. Синята къща, с подкрепата на нашите партньори, финансира операциите на седем души с катаракта. Периодично на Дома сме предоставяли помощни и медицински средства, дрехи, храна.

В продължение на няколко години фондация „Инициатива Съпричастност” (фондацията  на Синята къща), съвместно с Българския Червен кръст в Сливен, реализира проекта „Топъл обяд за деца в неравностойно положение”.

Синята къща финансира различни ремонтни дейности и предостави обзавеждане за  Центъра за социална адаптация на БЧК в Сливен. Периодично предоставяхме на Центъра обучителни материали, дрехи, хигиенни препарати и други.

В Защитеното жилище за жени в Сливен (първо в страната) финансирахме редица ремонтни работи. Периодично предоставяме хигиенни и перилни препарати, спално бельо, дрехи, обувки, хранителни продукти, творчески материали и др. В продължение на десет години Синята къща осигурява трудотерапия и обучителна програма за жените от Защитеното жилище. Този проект продължава.

Коледни базари в Каварненско подпомагат деца

Коледни благотворителни базари са открити в Каварна и в близкото село Българево, съобщават от морската община. Домашни сладкиши, погачи...

В партньорство с Община Сливен, фондация „Инициатива Съпричастност участва в създаването на първото Защитеното жилище за младежи в квартал „Клуцохор”. Финансирахме част от ремонтните дейности и оборудването. Осигурихме провеждането на обучителна програма за някои от младежите и двигателна рехабилитация за други.

Фондацията участва в консорциума „КЕЪР Интернейшънъл – България” при създаването на концепцията и изграждането на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в град Сливен (първи в страната). Продължаваме да ги подпомагаме с дрехи, хранителни продукти, бебешки принадлежности и други.

Като партньор на Община Сливен, Синята къща участва в изграждането на първия Центъра за настаняване от семеен тип. За него допълнително осигурихме обзавеждане, помощни средства, хранителни продукти, транспорт.

В най-трудните години фондацията подпомагаше Дома за медико-социални грижи за деца в Сливен с ремонтни дейности, обзавеждане, храни и помощни средства”…

Ничия слабост, ничия болка, ничия нужда не беше подмината в онези бурни, оскъдни и превратни години. Когато Синята къща бе последен шанс и спасителен фар за най-изстрадалите.

Погледът ми продължава да следи ситно изписаните редове, с телеграфно изредени прояви на благотворителност: финансиране обзавеждането на три кабинета в Помощно училище „Д-р Власаки Шуманов”, осигуряване на дрехи и помощни материали за децата; предоставяне на обзавеждане, дрехи, обучителни материали и тоалетни принадлежности за Женския затвор в Сливен; дарение на храни, дрехи и помощ при екскурзии за Домашния социален патронаж; помощни средства и хранителни продукти за нуждаещите се от Клуба на инвалидите в Сливен; дарения на хранителни продукти, дрехи и обзавеждане за Съюза на слепите, съпровождане на незрящи деца от училище до дома им; подпомагане на Съюза на глухите с обзавеждане, хранителни продукти и транспорт; дарения на лекарства, обзавеждане, инструменти, медицински пособия за болничните заведения в Сливен и региона; обзавеждане на кабинети, изграждане на театрално ателие; закупуване на обучителни материали, дрехи и ученически пособия за уязвими групи деца в сливенските училища…

Деца от Пловдив помагат на свои връстници с диабет

Малчуганите от детска градина „Светла“ в Пловдив се включиха в благотворителна инициатива в помощ на свои връстници с диабе...

Знам, че зад изброеното стоят дълги часове упорство и работа, тревожни нощи, перипетии и надежди… И стотици благодарни очи.

И си припомням как съм ги виждала – Генка и нейните момичета, разплакани и съкрушени. Тогава, в най-дълбокото на кризата. В сняг и студ, те вървяха пеш, за да бъдат близо до изоставените тежко болни възрастни хора… Да почистят раните и душите им, да ги подкрепят и подредят за последните им дни…

И все повече си давам сметка, че не мога да уловя в примката на думите Доброто. Не мога да подсиля тихия му глас. Защото той трепти в други измерения… И се долавя с други сетива.

Мога само да се огледам с обич в едни безкрайно добри очи и да съм щастлива, че нея я има – Синята къща!

И наум да се усмихна на Милен…

Автор: Мариана Иванова

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители