Три конкурса обявява фондация „Миню Балкански”

909
Три конкурса обявява фондация „Миню Балкански”
Снимка: Фейсбук
Конкурси по математика, по физика и за млади изобретатели за 26-и път организира през май фондация „Миню Балкански”. Задачите за първите две състезания се задават и решават на френски и английски език (може да се използва речник) и покриват учебния материал от 9-и до 12-и клас. Повече информация за тях може да се получи от доц. Ангел Ангелов (0886 73 82 62,  aangelov@fmi.uni-sofia.bg).

Съорганизатори са Висшият институт за развитието на културата, науката и технологиите в България със съдействието на Министерството на образованието и науката, на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, на Културния отдел към Посолството на Република Франция в България и на списания “Математика и информатика” и “Математика +”.

Експерт: Заплашителен е делът на функционално неграмотните у нас

„В Конституцията ясно е разписан текст, че семейството, майчинството и детето е под закрила на държавата. Налага се наново да го...

Регистрацията на участниците се извършва непосредствено преди състезанията. И тази година те ще се проведат в Ректората на Софийския университет (бул. “Цар Освободител“ 15), Централно крило (вход от към вътрешния двор), 3-ти етаж, аудитория 148. Състезанието по математика ще бъде на 18 май, събота, а по физика - на 19 май, неделя, от 11 часа. За решаването на задачите участниците ще имат 4 часа.

Победителите ще получат едноседмична екскурзия до Франция с богата културно-туристическа програма и церемония в българското посолство в Париж. Ще имат възможност да се запознаят с френската система на висшето образование и да се запознаят с лауреати на конкурсите, които учат във френски университети.

За седма поредна година фондацията организира и конкурс „Млади изобретатели”, в който могат да участват таланти, създаващи, изобретява и откриващи нови машини, прибори, устройства и технологии. Представените изобретения се разглеждат от комисия от учители, университетски преподаватели, инженери и индустриалци, които избират 10-те най-добри. Те се награждават от видни представители на обществото, науката и индустрията, което дава възможност на участниците да получат подкрепа за развитие на изобретенията им и перспектива за професионално израстване и кариера.
До 10 юни училищата могат да се запишат за участие, заявките трябва да се изпратят e-mail: aangelov@fmi.uni-sofia.bg. В тях трябва да се опишат:

- Училище - име, адрес, телефон и e-mail за кореспонденция;
- Ръководител (учител) - име, телефон и e-mail;
- Лични данни на участника (участниците) - имена, възраст, клас, специалност/профил, телефони и e-mail за кореспонденция;
- Област от техниката или науката, за която се отнася предложението;
- Кратко представяне на идеята;
- Теоретична обосновка;
- Експериментална постановка с идея за практическа реализация (какви материали и инструменти ще са необходими, за да се направи).

42 млн. лева от ЕС за ремонт на 13 университета у нас

13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат достъпни за студенти, специализанти и докторанти с увреждания. За цел...

Авторите на най-добрите десет ще представят творбите си в изложбените зали на Националния институт за образование на фондация „Миню Балкански” в с. Оряховица, област Стара Загора

Повече информация за конкурсите може да се намери тук

Фондация “Миню Балкански” повече от 25 години работи в областта на образованието, науката и културата. Основана е от семейството на проф. Минко Балкански и носи името на неговия баща Миню. Седалището на организацията е в семейната къща в старозагорското село Оряховица.

Проф. Минко Балкански е роден на през 1927 г. в с. Оряховица, учи в основното училище и в гимназията в Нова Загора. Учи в СУ “Св. Климент Охридски”, а през 1946-а емигрира във Франция и учи в Екол Насионал де Хими в Бордо, след завършването постъпва в лабораторията по електрохимия на Сорбоната. Защитава докторската си дисертация през 1954 г. Завръща се в България през 1992 г., когато става Почетен Доктор на Софийския университет. На следващата година основава Висшия институт за развитие на културата, науката и технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители