Враца посрещна мощите на Свети Климент Охридски

1685
Враца посрещна мощите на Свети Климент Охридски
Снимка: Община Враца
С тържествен камбанен звън във Враца бяха посрещнати мощите на Свети Климент Охридски. Светинята, която се съхранява в гръцкия манастир „Свети Йоан Кръстител“, беше донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Светите мощи бяха посрещнати във Възнесенския храм „Свети Софроний Врачански” от Врачанския митрополит Григорий, свещеници и десетки миряни. Сред официалните гости беше и кметът Калин Каменов.

Единственият храм в Пловдив, посветен на Свети Климент Охридски, отбеляза 10 г. от откриването си

Днес православната църква почита паметта на Свети Климент Охридски. По този повод в едноименния храм в Пловдив бе отслужена архиерейска...

С посрещането на мощите на Свети Климент Охридски беше дадено началото на духовните празници във Враца, посветени на три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – Свети Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация.

След посрещането на светинята беше отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите и гостите на Враца ще могат да се поклонят пред мощите на светеца до 19 септември във възнесенски храм „Свети Софроний Врачански“.

Свети-Софрониевите чествания продължават на 17 септември, в 10:00 ч., когато в Регионалния исторически музей ще бъде открита експозиция с три от най-ценните и известни ръкописи на небесния закрилник на Враца, които се съхраняват в Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий". От 14:00 ч., в Градската концертна зала ще се проведе лектория, посветена на български светец и будител, с участието на проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев и др. научни дейци.

От 19:00 ч., отново в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт, в който участие ще вземат: Kамерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел – Ангелогласният“, гайдарят Петър Янев и двама негови ученици, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански“, ученици от НУ „Свети Софроний Врачански“. Преди проявата ще се проведе награждаване на победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Свети Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“.

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент

На този ден Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Св. Кл...

Кулминацията на Свети-Софрониевите чествания ще бъде на 18 септември, когато ще се извърши празнична света литургия и молебен, в които участие ще вземат Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници. Богослужението ще започне в 9:30 ч. във Възнесенския храм „Свети Софроний Врачански”.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители