10 г. затвор за причинена смърт на пътя

3739
10 г. затвор за причинена смърт на пътя

Няма да се допуска съдебно споразумение за престъпление, при което е причинена смърт. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Наказателния кодекс. Наказание до шест години затвор грози шофьор, причинил смърт на пътя, а при особено тежки случаи - от 3 до 10 години лишаване от свобода, предаде Стандарт нюз.

Така например няма да може да се сключва споразумение при трудови злополуки и дори при неумишлено причиняване на смърт. В началото имаше идея споразумението да не се допуска само за смърт на пътя, но в крайна сметка беше решено това да важи за всички случаи, при които е загинал човек.

"Зебрите" светват след поредната трагедия

След поредните смъртни случаи, при които таксиметров шофьор уби две жени на пешеходна пътека, местните власти решиха да действат. Кмет...

Правната комисия в парламента предложи споразумение да се допуска само при съгласие на роднини, но при окончателното гласуване депутатите решиха изобщо да не се допуска съдебно споразумение.

Минимум една година затвор чака и всеки шофьор, който след употреба на алкохол или наркотици, е причинил тежка телесна или средна повреда на повече от един човек. Поправката беше приета от депутатите в последната работна седмица на Народното събрание преди лятната отпуска. Ако водачът е бил пиян и е причинил смърт, наказанието е лишаване от свобода за най-малко две години. Досега в Наказателния кодекс долен праг не беше регламентиран.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com