X
 
 

140 години от повторното Освобождение на Стара Загора

1643 12
photo of 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора
Днес се навършват 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

По повод паметното събитие от 08.30 ч. в катедрален храм „Свети Димитър“ ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество.

Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора

Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 г. Завършил е Софийския университет със специалност „Европеистика“. Работил е ...

По традиция на 13 януари се отслужва литургия в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, руски воини и мирни граждани. От 2008 година, когато се навършиха 130 години от Освобождението на Стара Загора, Община Стара Загора и Старозагорската митрополия отбелязват по този начин славната дата в историята на града.

На 19 юли стар стил 1877 г. Стара Загора след тежки боеве е опожарена от войските на Сюлейман паша по време на Руско-турската Освободителна война. На 22 юли Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и освобождава града. На 23 юли ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в града. На 24 юли ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател П.Р.Славейков - организатор на първата гражданска власт в града.

На 29 юли херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд за превземането на града от турците. На 30 юли отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 40-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Но част от опълченците и казаците, се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август.

В Стара Загора тестват системите за известяване при бедствия

На 10 януари в производствената и складова база на „Еко България“ ЕАД - „Депо Стара Загора“ ще бъдат проведен...

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски, убитите са безчет. В старозагорската църква "Света троица" - в храма и двора са избити хиляди души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство. Градът остава 5 месеца в ръцете на турците.

На 13 януари 1878 г. Стара Загора е освободена повторно, а възстановяването на града започва веднага след освобождението на България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Враг виж още ›› а, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  БЪЛГАРИТЕ СА ОСВОБОДИЛИ МУЖИЦИТЕ ОТ КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО! Втората е за т.н. ВОСР, но за нея друг път. Сега конкретно/ и съвсем накратко и схематично/ за т.н. Цар Освободител. Всеки нормален ще се съгласи, че не можеш да дадеш на някого нещо , което ти не притежаваш! Няма значение за какво става въпрос- дали хляб да го нахраниш, или свобода ! Та след оттеглянето от България на рус кият пълководец Иван виж още ›› Иванович Дибич-Забалкански, който всъщност е немеца Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич /също като Екатерина Велика, всъщност немската принцеса София фон…/хиляди семейства /най вече от сливенският регион, отиват с Дибич в Русия/1829г./. Един от тях е Добри Желязков- Фабрикаджията , донесъл от Русия восъчни калъпи на английски станове. И не само турците немедлено не му отрязали главата, но след като построил ПЪРВАТА фабрика на балканите, Султанът сключил договор да му облича аскера! Но какво да прави Александър II с хилядите български семейства, които по никакъв начин не могат да се „интегрират” в робовладелческата /крепостническа / Русия? Идващи от възрожденски Сливен, Котел, Жеравна, Елена, живеещи в красиви къщи /отидете и ги вижте, а и в Арбанаси , и в робска Копривщица, където тия дни се вдигна шум/. Предприемчиви и работливи, по –богати и от турците/тогава мързеливи/, изучили и децата си в Европата, но задушени от мъртвата ПОЛИТИЧЕСКА прегръдка на Султаната, хващат „грешният влак” за Русия! Но българите си нямат помешчици -робовладелци, не искат да живеят в землянки. Царят се вижда в чудо! И само заради тях Александър издава специален декрет ,че крепостното право не важи за българите-бежанци. И да не се чуват „революционните” им приказки, ги натиква в блатата при комарите в Бесарабия! След няколко години българите превръщат тази пустош в райска градина. Царят му светнало, че много по евтино и полезно ще бъде , ако и руските крепостни бъдат освободени и години по късно /1861г./ след прецедента с българите, отменил крепостничеството , което му донася прозвището Цар Освободител. Та затова и моят приятел твърдеше/и аз съм съгласен/, че АКО /как много обича да употребява АКО проф. Пантев/, АКО не са били българите-бежанци от блатата на Бесарабия, нямаше да освободят и мужиците от крепостничеството /робството/! Но Цар Освободител прави ФАТАЛНА грешка! Оскотелият мужик няма нищо общо с предприемчивият и работлив българин! Което довежда до ВОСР, но за това-друг път…
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  никой не ги е освобождавал, руснаците са крепостни селяни и до ден днешен - само който не е ходил там може да твърди обратното
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За "освобождението" България плаща Окупационен Данък на Русия в размер на 32.5 тона злато! Това не е достатъчно! "Освободителите" ни открадват и Държавния Архив като ТРОФЕЙ! Културните ценности в Русия, поради липса на собствени културни ценности, са само трофейните. Идете в Ермитажа - там руското е малко и е пълен кич! Качествените експонати са ограбените от Волжка България ар виж още ›› тефакти наречени "скитски", "татарски" и т.н. Най-ценните български манускриптуми, наречени "църковно-славянски" също са откраднати от нас и се съхраняват при най-лоши условия, за да изчезнат! Руската т.н. култура винаги е била културата на подражанието! Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч - http ://www .dwworld.de/dw/article/0,,4868519,00.html
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ВЪН! ВЪН! ВЪН руския башибоклук от България!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Миленке, айде да не си говорим пропагадни глупости! В Народната Библиотека се пазят два броя ОКУПАЦИОННИ договори между България и Русия! Пазят се и два броя разписки за изплатен ОКУПАЦИОНЕН дълг - първия /надявам се, че поне знаеш кой е първия!/ е с еквивалент 32.5 тона злато; вторият е за 26 тона злато! И в двата случая на ОКУПАЦИЯ, руснаците ни отмъкват Държавния Архив като ТРОФЕЙ, и отказват д виж още ›› а ни ги върнат до ден днешен! Моля те, обясни ми къде видя "освобождение"? При това ако не бяха българските ОПЪЛЧЕНЦИ, Русия щеше да загуби и тази война, както загуби и предишните 12 войни от Отомонската Империя? И последно, но не и по значение, три от бомбардировачите, Бомбардирали София са руски - нали са били партньори!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Стига лъжи, руснаците не са ни освободили от турско робство Ако не знаете таварищи, руснаците не са ни освободили , а Беринският Договор , който ги изгонва от България. Второ – ние можехме да се освободим от турците , ако руснаците не унищожиха българските духовни и революционни водачи. По искане на подлият граф Игнатиев, за искане независимост на БПЦ и разваляне по този начин на руските планове виж още ›› на Балканите, българските духовни , църковни водачи са заточени в Диарбекир. По Искане на графа Игнатиев, Левски е осъден от специален турски съд с двама назначени от игнатиев съдебни заседатели, с което графа подсигурява обесването на Васил Левски. Архивите са живи и се намират във военното разузнаване, като незнам защо не се публикуват , та българите да знаят че от турците имат по – големи душмани. За предателството и залавянето на Левски Русия е предприела система от организирани усилия, в която главна роля са играли нейни верни и предани агенти, на военното им разузнаване и на Азиатския департамент. Може да се прочете архива на щатния руски шпионин, копривщенецът Найден Геров! Самият Каравелов, агент и на двете руски разузнавания, първо – безцеремонно налага на Левски неграмотния сръбски наемник Димитър Общи, а след това предава архива на руснаците, който се появява на процеса в София като доказателство. Следващият руски агент, който е бил идейният и организационен вдъхновител на Арабаконашкия обир, е хаджи Станьо Врабевски, председател на Тетевенския комитет. В целия списък е и доказаният и от Паренсов руски агент – игумен на Троянския манастир, който изгонва Левски и не му дава подслон. Естествено за капак идва и поп Кръстьо, който е вербуван още като семинарист в Белград да следи Раковски, у когото е бил на квартира. За нещастие около случая с антируската статия на Раковски, Кръстьо е разкрит именно като руски агент. Важна роля в предателството изиграват и ханджията Христо Латинеца и Николчо, без които комбинацията по залавянето нямало да се осъществи, но те по-скоро са били склонени от Кръстьо и каймакамина. А самият Левски накрая е осъзнал всичко. И е имал пълното основание да каже тези думи!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  „Руската държава е позната в света като водещ тиранин, източник на мракобесие, каквато е била руската империя още по времето, когато най-светлите възрожденски умове в България са я наричали „тюрма на народите” Любен Каравелов.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Фактите 1 Фактите преди 1 година Профил на трол?
  Милена Славкова случайно или не пропусна да напише какво се случва преди повторното освобождение. Поради небрежност и тактическа руска грешка града пада и е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски. От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия, с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани. Изклани са укр виж още ›› илите се в храмовете “Св. Димитър”, “Св. Богородица” и “Св. Николай”, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси. Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и остава 5 месеца в ръцете на турците. Околните села имат същата съдба. Съжалявам обаче това не може да се опише със сухото "многобройни жертви" !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А ти, жалка русофобна лайкучко, не можеш ли да си прехапеш езика, вместо да лаеш по хората, прекосили хиляди километри, за да освободят с цената на смъртта си прародителите ти и България отново да е държава вместо турски вилает! Какво ми пробутваш тука небрежности и грешки. Така става на война - настъпления, отстъпления, пожари, убийства, кланета! Знаеш ли какво са правили българските войски при б виж още ›› алканските, ПСВ, ВСВ на чуждите територии?
  : 13 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 1.1 от руското посолство, твърде малограмотен си, за да даваш напътствия - лижи лайната на руснаците, докато те те наричат ГОВНОЯД, и не се обаждай твар жалка безродна!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии с най-труден характер

Има зодии, които постоянно си навличат проблеми. Тези хора трудно се сприятеляват и имат много труден характер. Твърдоглави са и с тях ...

Последно в Актуално