145 съдии от цялата страна застават зад Лозан Панов

3975
145 съдии от цялата страна застават зад Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Общо 145 съдии от цялата страна застанаха зад председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, подписвайки се под текста на известната му реч, в която той призова магистратите да кажат: "Не на страха", информира Mediapool.bg.

Словото бе произнесено по време на тържествено честване на годишната от създаването на ВКС. Съдиите са се подписали в знак на подкрепа, защото Етичната комисия във Висшия съдебен съвет започна проверка срещу Панов по подаден сигнал от гражданско сдружение, че речта му била недопустимо политизирана.

Петков: Дисциплинарно производство срещу Лозан Панов би взривило обществото

Голяма част от Висшия съдебен съвет (ВСС) са напълно устроени от сегашното положение, докато голяма част от магистратите настоящото пол...

С подписите си зад думите на председателя на ВКС застават съдии от Върховния касационен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжен съд – Русе, Районен съд – Разлог и Районен съд – Луковит.

Очаква се в понеделник (11 януари) етичната комисия на ВСС да заседава по казуса. Според сигнала на гражданското сдружение Лозан Панов е нарушил Етичния кодекс на магистратите със следния пасаж от речта си:

"Но както казва Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и, ако нещо се е случило, значи така е било замислено". Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено.

Ако през това време 2 млн. българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партии ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено.

Лозан Панов: Сигурно ще бъда обявен за атентатор, но нека извикаме силно: Стига вече толкова!

Сигурно на мнозина ще им се стори, че съм голям наивник, че се надявах това честване да се превърне в двоен празник, който да надхвърли...

Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено.

Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено."

Речта му бе произнесена ден, след като мнозинството в Народното събрание (в това число и ГЕРБ) остави пълният кадрови контрол върху прокуратурата в ръцете на главния прокурор за сметка на независимостта на съда във Висшия съдебен съвет. Това доведе и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

 Решението на парламента доведе и до няколко съдийски демонстрации пред Съдебната палата, в които участие взеха над 100 съдии от София.

Лозан Панов: има много въпросителни в съдебната реформа

„За мен има много въпросителни в съдебната реформа“, това заяви, Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, в ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com