15 000 чакат за българско гражданство по произход

6386
15 000 чакат за българско гражданство по произход
Снимка: БГНЕС

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдния министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, предаде БГНЕС.

Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков.

Преобладаващата част от тях - над 10 000, са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова.

Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. "До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2 000-3 000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...